Een geschiedenis van ongetemde passies: De worsteling van een jongeman in De Panne die maar blijft hervallen.

Een 27-jarige man uit De Panne vecht tegen zijn veroordeling wegens aanranding en hoopt op een mildere straf. Ondanks zijn huidige opsluiting voor gelijkaardige delicten, blijft hij volhouden dat zijn jeugd en verslavingen aan de basis van zijn daden liggen. De uitspraak van de rechtbank is op 11 augustus.

Het fatale pad van verlangen

De stilte van De Panne werd opgeschrikt door de handelingen van een jongeman van 27 jaar, een zoon van deze kustgemeenschap. Gunther P., de naam die het dorp nu met een kille huivering uitspreekt, bestreed zijn eerdere veroordeling voor aanranding bij de correctionele rechtbank van Veurne. Oorspronkelijk was hem acht maanden onverbiddelijke celstraf opgelegd voor zijn daden tegenover een jonge vrouw van 18 jaar, die hij schaduwde en kuste. Ondanks de schaduw van deze beschuldiging, hoopte hij op een mildere straf onder specifieke voorwaarden.

De onvoltooide herinnering

Het gebeurde allemaal op een koude aprildag in 2022. Een 18-jarige jongedame wandelde door de rustige straten van Koksijde, zich niet bewust van de man die haar op een step volgde. Op een noodlottig moment besloot de man om zijn verlangens op haar te projecteren, haar te kussen en te knuffelen zonder haar toestemming. Door middel van het onpartijdige oog van een camera werd Gunther P. aan deze daad verbonden. Ondanks dat hij zichzelf herkende in de beelden, bleef zijn herinnering aan het voorval wazig door zijn verslaving aan alcohol en drugs. Uiteindelijk werd hij bij verstek veroordeeld tot acht maanden onverminderde gevangenisstraf.

Schaduwen uit Lombardsijde

Het drama eindigde hier niet. In de vroege maanden van 2023, pleegde de jongeman uit De Panne een reeks vergelijkbare handelingen in Lombardsijde, een deelgemeente van Middelkerke. Wederom waren er onschuldige slachtoffers die werden belaagd en vastgegrepen op straat. Een van deze slachtoffers was nauwelijks dertien jaar oud. Hierop werd hij aangehouden door de onderzoeksrechter van Brugge op verdenking van aanranding en belaging.

Zoeken naar verlossing

Gunther P., niet bereid om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven, verzette zich tegen de veroordeling in Veurne, resulterend in een nieuw proces. Zijn advocaat, meester Gregory Everaert, schilderde een beeld van een getormenteerde ziel die te kampen heeft gehad met een tumultueuze jeugd. De jongeman verklaarde dat hij bereid was om begeleiding te zoeken voor zijn verslaving aan alcohol en drugs. Meester Everaert drong aan op een voorwaardelijke straf.

De kreet van berouw

Als laatste getuigenis van zijn proces, sprak Gunther P. zijn spijt uit. De woorden van de voorzitter galmden in de rechtbank: “Het is nog niet te laat om je te herpakken”. De uitspraak van de rechter zal op 11 augustus 2023 vallen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be