Een frisse wind door Oostende: transformatie Marie-Joséplein begint

Vanaf 11 september 2023 ondergaat het Marie-Joséplein in Oostende een grondige metamorfose. Deze werken, die eind februari 2024 voltooid zullen zijn, maken deel uit van het grotere masterplan om het stadscentrum nieuw leven in te blazen. Terwijl het plein wordt getransformeerd, zijn er tijdelijke aanpassingen aan de tramroutes en wordt er in fases gewerkt om de overlast te minimaliseren. Bewoners en handelaars worden continu geïnformeerd en kunnen online updates volgen.

Marie-Joséplein, Oostende, project Schepen Björn Anseeuw, bjorn.anseeuw@oostende.be

Stedelijke verjonging: een centraal plein ondergaat metamorfose

Op 11 september 2023 zullen handen en machines samenkomen op het Marie-Joséplein. Ze hebben een missie: een modern, duurzaam en esthetisch verantwoord plein creëren. De voltooiing van deze stedelijke renaissance is gepland voor eind februari 2024.

Het masterplan van Oostende

De stad heeft in de recente jaren geen moeite gespaard om haar belangrijkste aders te revitaliseren. Van de Adolf Buylstraat tot de Lijnbaanstraat, elk segment van het stadscentrum heeft een frisse bries van verandering gevoeld. Björn Anseeuw, eerste schepen voor Openbaar Domein, beschrijft het proces als een constante zoektocht naar stedelijke perfectie, met als doel een levendige stadskern te waarborgen. En met het Marie-Joséplein krijgt deze visie opnieuw vorm.

Tijdelijke veranderingen voor de tramreiziger

Tijdens de transformatie van het plein moeten reizigers van de tram richting De Panne rekening houden met een kleine detour. De vertrouwde tramhalte zal tussen 28 augustus en 8 september 2023 verplaatst worden naar de Hendrik Serruyslaan.

Een driedelige aanpak

Het project is strategisch opgedeeld in drie zones, elk met een specifiek actieplan, om de doorstroming en cohesie van de werkzaamheden te garanderen.

  • Zone 1: Het kruispunt van Sint-Sebastiaansstraat en Hendrik Serruyslaan krijgt vanaf 11 september een flinke opknapbeurt, met een focus op rioleringswerken van 18 september tot 6 oktober 2023.
  • Zone 2: Hier wordt het stuk Marie-Joséplein tussen de Sint-Sebastiaansstraat en de Adolf Buylstraat onder handen genomen. Naast de aanleg van een nieuw rioleringssysteem, dat begint op 25 september, krijgt het plein in januari 2024 ook een nieuw tramschuilhuisje.
  • Zone 3: Het laatste stuk, van de Adolf Buylstraat naar de Leopold II-laan, ziet de aanvang van rioleringswerkzaamheden vanaf 9 oktober, gevolgd door bestratingswerkzaamheden begin 2024.

Bewoners en handelaars eerst

De welzijn van de Oostendse bevolking staat centraal tijdens deze transformatie. Alhoewel wat overlast onvermijdelijk is, zal de bereikbaarheid van woningen te allen tijde gewaarborgd blijven. Communicatie blijft cruciaal: handelaars zullen tijdig worden geïnformeerd over eventuele beperkingen.

Blijf op de hoogte

Het digitale tijdperk stelt de stad in staat om haar inwoners constant te informeren. Via de website www.oostende.be/mariejoseplein kunnen bewoners en handelaars zich aanmelden voor regelmatige updates.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )