Een duurzame reis: De faire ronde 2024

De Faire Ronde 2024, een reis van bewustwording en verbinding, nodigt gemeenschappen uit om samen te komen in eenheid en lef. Met fiets- en wandeltochten, muzikale intermezzo’s en ontmoetingen met lokale helden van duurzaamheid, biedt het een glimp van een wereld waarin rechtvaardigheid en ecologie de hoofdrol spelen. Laat je leiden door de weg van lef, en ontdek de schatten van een eerlijke toekomst.

Op weg naar een eerlijke toekomst

In een wereld waar duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt, schijnt de Faire Ronde als een stralende ster aan het firmament van bewustwording en actie. Vorig jaar ontsproten uit de vruchtbare bodem van de koepelorganisatie van Faire Gemeenten, is deze beleving van rechtvaardigheid en ecologie als een bloeiende bloem die haar blaadjes steeds verder spreidt. Het succes van de eerste editie heeft geleid tot een hernieuwde energie, een verlangen naar verdere ontdekkingen, naar meer verbinding met de ziel van het lokale en het fair. En zo is het dat de Faire Ronde dit jaar haar tweede adem vindt, zich verheffend boven de horizon van conventie en oppervlakkigheid.

Verbondenheid in lef

De Faire Ronde is meer dan zomaar een evenement; het is een verhaal van lef, van lokale betrokkenheid, ecologisch bewustzijn en eerlijke handel. Met trotse gemeenten als Lichtervelde en Torhout aan het roer, beiden gedreven door het streven naar rechtvaardigheid, wordt een brug geslagen tussen mensen, culturen en idealen. In samenwerking met de Wereldwinkels van deze gemeenten wordt een programma gesmeed dat aantrekt, intrigeert en inspireert.

Een verkenningstocht van duurzaamheid

Op de iconische datum van 11 mei 2024, een dag doordrenkt van de geest van de World Fair Trade Day, wordt de fietstocht georganiseerd. Een reis van 25 kilometer, een pelgrimstocht van bewustwording en genot, verbindt negen locaties doordrenkt met het essence van lef. De route is niet slechts een pad van asfalt en grind, maar een reis door de ziel van duurzaamheid en eerlijke handel. Op elke stop wacht een verhaal, een proevertje van rechtvaardigheid, een glimp van een wereld die beter kan zijn.

Kunst, muziek en verwondering

Maar er is meer dan slechts het trappen van pedalen en het voortbewegen van wielen. Op de stopplaatsen langs de route zullen de Wereldwinkels hun deuren openen voor niet alleen de vermoeide reiziger, maar ook voor de zoekende ziel. Hier, onder het genot van proevertjes en verfrissingen, zal Denwood zijn stem laten weerklinken, als een roep van hoop en eenheid. Een concert doordrenkt met nostalgie en moderniteit, een samenkomst van verleden en heden.

De schatten van de weg

De negen locaties langs de route zijn geen eenvoudige haltes, maar juwelen in de kroon van duurzaamheid. Van de Harterobe, waar tweedehandskledij schittert als goud in de zon, tot aan de Oxfam Wereldwinkels, waar eerlijke handel niet slechts een idee is maar een levenswijze, elke halte biedt een glimp van een betere wereld, een wereld waarin rechtvaardigheid en ecologie hand in hand gaan.

Wandelen in bewustzijn

Maar niet enkel de fietsende zielen worden verwelkomd in de armen van rechtvaardigheid. Voor zij die de weg verkiezen van langzame treden en rustige overpeinzingen, biedt de Faire Ronde ook een wandelzoektocht aan. In zowel Torhout als Lichtervelde, steden doordrenkt met lef en bewustzijn, kunnen deelnemers een tocht maken door de straten van duurzaamheid, een reis langs markante plekken en betekenisvolle ontmoetingen.

Een samensmelting van krachten

Dit grensoverschrijdend initiatief is niet slechts het werk van enkelen, maar het resultaat van een gemeenschap die samenkomt in eenheid en doelgerichtheid. Stad Torhout en Gemeente Lichtervelde, hand in hand met de Wereldwinkels en Oxfam België, tonen dat de weg naar een betere wereld begint bij samenwerking en verbinden. En met de steun van de provincie West-Vlaanderen wordt deze droom van rechtvaardigheid en duurzaamheid werkelijkheid.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)