Een Duizelingwekkende Dans met Drones: De Nieuwe Toekomst van Vlaanderen Ondersteund door Europa WSE


Het zijn bedwelmende tijden voor de liefhebbers van vooruitstrevende technologieën. Met een versnelling die de hartslag verhoogt, investeert Europa WSE een kolossale som van 1 miljoen euro in de drone-opleidingen van de toekomst. Deze monumentale inzet kondigt de dageraad van een nieuw tijdperk aan, waarin drones de drijvende kracht zullen zijn achter tal van maatschappelijke en economische transformaties.

Opstijgen naar Ongekende Hoogten

Het Europese dronespel zit volop in de lift. Voorspellingen laten een explosieve groei zien, met een verwachte waarde van de Europese dronemarkt van 14,5 miljard euro tegen 2030. Dit, samen met een verwachte creatie van maar liefst 145.000 banen, illustreert de kracht en het potentieel van deze technologische revolutie. De razende aantrekkingskracht van drones is onweerstaanbaar, met in de Benelux alleen al een jaarlijkse verkoop van gemiddeld 140.000 drones.

De Vleugels van Verandering

Bij het aanbreken van deze ongekende toekomst heeft Europa WSE het initiatief genomen om ‘DroneXperience’ te ondersteunen. Een doordacht project, met Noordzee Drones als voortrekker, en een breed scala aan partners en experts. Deze groep wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan organisaties, zoals ILVO, Belgian Drone Federation, Buildwise, Bouwunie, Embuild Vlaanderen, Constructiv, IMEC-IDLab UGent, De Blauwe Cluster, VTI Roeselare, Diverscity (VVSG), en experts zoals MKict, Falconavo, Vingar en Katrien Galloo.

DroneXperience: Het Levenslicht van een Drone-Economie

De missie van DroneXperience is helder: het bieden van concrete en hands-on opleidingen aan mensen die het moeilijk hebben om een baan te vinden of te behouden. Dit is met name gericht op degenen die zijn getroffen door de COVID-epidemie, de huidige economische en energiecrisis, of de transformaties die vele sectoren doormaken. Het uiteindelijke doel is om hun concurrentiepositie op de arbeidsmarkt te verbeteren en hun toekomst – en die van onze economie – te verzekeren.

Noordzee Drones: De Spil in de Drone-Revolutie

Als promotor van dit project biedt Noordzee Drones hoogwaardige drone-opleidingen en specialisaties aan. Sinds hun oprichting in 2014 zijn ze hard bezig geweest met het verbeteren van de veilige integratie van drones in het luchtruim. Hun inspanningen worden internationaal erkend en ondersteund, en hun ambities strekken zich uit tot internationalisering en de constante ontwikkeling van nieuwe drone-opleidingen.

Samenwerking voor de Toekomst: Partner Profielen


De medewerking van de diverse partners en experts is de kern van de efficiëntie en effectiviteit van het project. Het project omarmt een brede reeks van sectoren en competenties, waaronder data processing & intelligence, IT-security, edge- en cloud-computing, pilot-expertise, en expertise in flight-control. Van landbouw tot bouw, van offshore operaties tot constructie en onderhoud van drones, en tenslotte de cruciale focus op data-protectie – elk aspect wordt grondig verkend en verfijnd, zodat drones op de meest effectieve en verantwoorde manier kunnen worden gebruikt.

Hoe zal DroneXperience onze Wereld Vormgeven?

De implicaties en toepassingen van drones zijn schier oneindig. Van precisielandbouw en ziektedetectie in de landbouwsector tot werfopvolging en volumeberekening in de bouw, drones bieden ongeëvenaarde efficiëntie en mogelijkheden. Offshore operaties profiteren van drones voor inspecties van windmolens en boorplatformen, controle op illegale lozingen en uitstoot van schepen, en zelfs reddingsacties van drenkelingen. Wat betreft onderhoud, worden piloten uitgerust met de vaardigheden om hun toestellen zelf te onderhouden volgens de voorschriften van de flight manual. Last but not least, het beschermen van de verzamelde data krijgt de nodige aandacht, met opleidingen gericht op veilige dataverwerking en -transmissie.

Een Daadkrachtige Aanpak en Strakke Tijdslijnen

Het project is al op dreef, met een marktonderzoek en werkveldbevraging achter de rug. Nu zijn we de ontwikkelingsfase ingegaan, waarbij we pedagogische hulpmiddelen zoals blended learning en HILL (High Impact Learning that Lasts) inzetten om de doeltreffendheid van de opleidingen te waarborgen. Het ambitieuze tijdschema van het project, dat begon op 1 januari 2023, zal een bevlogen einde vinden op 31 december 2023. Dit is een oproep aan alle technologie-enthousiastelingen en dromers van een futuristisch Vlaanderen: Drones are good. Fly safe.
Voor meer informatie, neem contact op met Elwin Van Herck, elwin@noordzeedrones.be Gelukkig om te helpen. Heb je een vraag? Stuur ons een mailtje via hello@noordzeedrones.be
( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )