Een duik in de verhalen van vroeger: Volkscafés herleven in de harten van ouderen

Het project van reminiscentiekoffers, ontstaan uit een samenwerking tussen IGS Ginter en Erfgoedvereniging Polderrand, biedt ouderen een unieke mogelijkheid om het caféleven van vroeger te herbeleven. Met thema’s zoals ‘Volkscafés’, worden gesprekken gestimuleerd en herinneringen gekoesterd, waardoor een sterke band met het verleden en een gevoel van gemeenschapszin wordt gecreëerd.

2 april 2024, Zedelgem

Een uniek project licht op uit de samenwerking tussen IGS Ginter en Erfgoedvereniging Polderrand, met als doel de nostalgie van het rijke caféleven van weleer nieuw leven in te blazen. Deze initiatiefnemers hebben hun creativiteit en zorg gecombineerd om een serie reminiscentiekoffers te ontwerpen, speciaal bedoeld voor inwoners van lokale woonzorgcentra. Het eerste thema, ‘Volkscafés’, is zojuist voltooid en vindt zijn weg naar de plek waar het thuishoort.

Koffers vol herinneringen

De koffers, die zich richten op het thema ‘Volkscafés’, zijn gedistribueerd onder acht partnergemeenten: Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Oudenburg, en Gistel. Elke koffer is een schatkist vol aanknooppunten voor gesprekken: foto’s, geluidsfragmenten, en tastbare objecten roepen de gezellige sfeer van weleer op. Ze vormen een brug naar het verleden met hun verhalen over traditionele bieren, caféspelletjes, en het bloeiende verenigingsleven. Deze elementen bieden familieleden en verzorgers handvatten om diepgaande gesprekken aan te knopen en een warme band te scheppen.

Bruggen bouwen met het verleden

Lieselotte Denolf, voorzitter van Ginter, verwoordt de essentie van het project: door deze koffers hopen we niet alleen vergeten herinneringen terug te roepen maar ook waardevolle momenten van connectie te creëren. Het biedt een kans om het verleden opnieuw te beleven en te delen, waardoor de ouderen zich gewaardeerd, betrokken, en erkend voelen.

De reis van de reminiscentiekoffers begint bij ‘Volkscafés’, maar zal zich uitbreiden met nog drie thema’s: ‘Kindertijd’, ‘Huishouden’, en ‘Aan tafel’. Deze koffers worden uitgedeeld aan diverse woonzorgcentra voorafgaand aan de Erfgoeddag, die dit jaar het thema ‘Thuis’ draagt.

Het leven gevierd in een koffer

Naast de praktische invulling en de distributie van de koffers, biedt het project ook een kans voor lokale erfgoedambtenaren en belangstellenden om dieper in te gaan op de rijke geschiedenis van hun gemeenschap. De betrokken coördinatoren, Ellen Van Laecke van Ginter en Joke Meerkens van Polderrand, staan klaar om verdere inzichten te delen en het project verder uit te diepen.

De officiële overhandiging van de koffers zal plaatsvinden tijdens meerdere momenten in april, waaronder een algemeen persmoment in Torhout, en andere specifieke gelegenheden in Koekelare, Zedelgem, en Gistel.

Overhandigingsmomenten:

Torhout – 4 april – 14U – WZC Sint Augustinus
Koekelare – 16 april – 10U – WZC Meunynckenhof
Zedelgem – 17 april – 10.30U – WZC Het Klaverblad
Gistel – 18 april – 14U – WZC Sint Godelieve

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be