Een diepgaande blik op dementie: van raadsels tot realiteit

Dit artikel belicht verschillende evenementen in Torhout tijdens de Wereldmaand dementie. Van een escape game ervaring tot een film en een lezing, alle activiteiten zijn ontworpen om het begrip en bewustzijn van dementie te vergroten.

Cultuurcentrum de Brouckere, Torhout

Ontdek dementie door de ogen van Edgard

Van 12 tot 17 september waagt Cultuurcentrum de Brouckere zich aan een unieke beleving: de escape game ‘De Trein van Edgard’. Hierin worden deelnemers ondergedompeld in de complexe wereld van dementie. Via intrigerende raadsels en hints die verband houden met de aandoening, helpt men Edgard zijn levensverhaal te reconstrueren. Deze dertig minuten durende ervaring wordt gevolgd door een nabespreking die verrijkende inzichten en praktische hulpmiddelen biedt voor zowel mantelzorgers als familieleden.

  • Maximaal zes deelnemers per sessie.
  • Entree: 2 euro per persoon.
  • Helaas is de activiteit niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Erkenning in de vorm van een vormingsattest is mogelijk.

De aangrijpende reis van ‘The Father’

Op 21 september om 20:00 uur presenteert Club de B de film ‘The Father’. Anthony Hopkins neemt ons mee in de wereld van een tachtigjarige man die de grip op zijn realiteit verliest als gevolg van dementie. De hartverscheurende strijd van zijn weigering om hulp te aanvaarden en de daaruit voortvloeiende verwarring wordt pijnlijk maar oprecht in beeld gebracht. Het verkennen van relaties en de uitdagingen van dementie vormen de kern van dit diepgaande drama.

  • Entree: 2 euro per persoon.

Griet Spanhove onthult: de stille kracht van lichaamstaal

Op 12 oktober om 20:00 uur in Club de B, deelt Griet Spanhove haar uitgebreide ervaring uit de kunst- en theaterwereld, specifiek gericht op de communicatie met mensen met dementie. Deze lezing over de kracht van lichaamstaal biedt praktische ideeën en vaardigheden die dagelijks kunnen worden toegepast. Spanhove, met haar rijke ervaring als actrice, regisseur, theaterdocente en contactclown, biedt deelnemers de kans om oprecht contact te maken met mensen met dementie door te vertrouwen op intuïtie en verbeelding.

  • Entree: 2 euro per persoon.

(Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)