Een dans van Culturen: Vlaamse en Internationale Jongeren in Harmonie in Westhoek

Vanaf de fonkelende morgenstond van maandag 24 juli tot het sterrenhemel avondgloren van maandag 31 juli, trekt een groep van 15 jonge adelaars hun vleugels wijd uit door de prachtige landschappen van Westhoek. Deze bijzondere verzameling jongeren, gesmeed uit de vier windstreken, bestaat uit zowel inheemse Vlaamse jeugd als avontuurlijke jonge zielen die hun weg hebben gevonden naar de adembenemende Westhoek. Ze dansen een multiculturele wals, gedragen door de ritmes van Somalië, Afghanistan, Syrië, Palestina, Oekraïne en België.

Deze unieke samensmelting van individuen ontsteekt de fakkel van vriendschap, stelt begrip boven oordeel en erkent respect als de universele taal. Ze kijken verder dan het hier en nu, naar de gebruiken, tradities en gewoonten van elkander, een multicultureel schilderij vol boeiende tinten en texturen.

Vreugdevolle Reis van Ontdekking

Het ambitieuze Westhoek Vredeshoek biedt een grandioos avontuur voor deze jongeren. Ze nemen het stuur van hun fietsen in handen, doorkruisen het prachtige Westhoekse landschap, en nestelen zich elke nacht in een nieuwe omgeving. Van de gastvrije vzw De Boot in Merkem naar het historische Talbot House in Poperinge, via de groene oase van camping Ypra in Heuvelland tot de vredige thuishaven van Peace Village Hostel in Mesen.

Het kamp wordt opgefleurd met een wervelende draaikolk aan activiteiten – van stille fluisterboottochten in de schilderachtige Blankaart, vurige stadsspelen in Diksmuide en Ieper, tot betoverende filmavonden en culinaire ontdekkingsreizen. Ze zullen de Last Post horen, musea verkennen, en hun energie kwijt kunnen in sportieve uitdagingen bij Buitenbeentje en Outside Adventure. Het hoogtepunt? Een inspirerende dagtocht door het schitterende landschap.

Een Inspirerende Stem Tegen De Donkere Nacht

Op de warme dinsdagavond van 25 juli, om klokslag 21 uur, zal de bekende VRT-journalist Majd Khalifeh zijn stem laten horen bij vzw De Boot in Merkem. Zijn lezing, getiteld ‘Herboren’, is een toorts in de duisternis, die het pad verlicht voor diegenen die zoeken naar een nieuwe identiteit in een onbekende wereld. Zijn woorden weerklinken als een hoopvolle melodie in deze tijden van polarisatie en wantrouwen jegens vluchtelingen. Een gratis voorstelling van inzicht en inspiratie, maar reserveren is wel noodzakelijk.

Twee Werelden, Één Hart

Vorige zomer leidde Westhoek Vredeshoek 15 Vlaamse jongeren op een onvergetelijke reis naar Palestina. Dit buitenlands avontuur, een combinatie van culturele uitwisseling en zelfontdekking, is een traditie die de organisatie elke twee jaar wil voortzetten. De internationale reis wordt afgewisseld met een zomerkamp in de Westhoek, een reis die deze zomer in volle gang is.

Een Moment Vastgelegd voor de Eeuwigheid

De bezielde Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu zal de jongeren begroeten op woensdag 26 juli om 13 uur in het historische Talbot House in Poperinge. Een samenzijn vol vrolijkheid en vriendschap, gekruid met een overheerlijke picknick. De pers wordt warm uitgenodigd om dit prachtige fotomoment vast te leggen, een herinnering die in de annalen van de Westhoek Vredeshoek zal blijven bestaan.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *