Een dag vol hart en ziel: Kortrijk eert haar erfgoed

Verweven verleden en toekomst

Elke tweede zondag van september ontwaakt Vlaanderen in een feest van eeuwenoude stenen en verhalen, die samen het onroerend erfgoed vormen. Dit jaar weerklinkt in Kortrijk de echo van de tijden onder de noemer “Met hart en ziel”, waarbij de essentie ligt in het samenspel van tastbaar en ontastbaar erfgoed.

Monumenten als levende getuigen

Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed, benadrukt: “De Groeningeabdij en Preetjesmolen, twee iconische monumenten, staan symbool voor de rijke geschiedenis en de culturele praktijken die ons erfgoed sieren.”

Wout Maddens, die de portefeuille van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing beheert, voegt toe: “De dynamiek van Kortrijk en de invloed van de E3 op de regio zijn essentieel om te begrijpen hoe het landschap van vandaag is gevormd.”

Groeningeabdij: een toevluchtsoord van ziel en kunst

Tussen de muren van de Groeningeabdij klinken verhalen van zielzorg en wonderen. Deze monumentendag onthult haar verleden als pelgrimsoord en geeft tegelijkertijd een voorproefje van het toekomstige museum Abby, waar kunst en erfgoed samensmelten.

Axel Ronse, de stad’s culturele voogd, benadrukt: “Deze dag biedt een unieke kans om het verhaal achter de abdij te ervaren, te zien hoe het verleden de toekomst vormgeeft.”

Preetjes molen: het ritme van het verleden

In de schaduw van Preetjes molen komt het vlas tot leven. Als een van de laatste werkende vlaszwingelmolens van Europa, zingt deze molen een lied van traditie en ambacht.

Kortrijk herrijst: een wandeling door de tijd

ABEKO neemt bezoekers mee op een reis door het naoorlogse Kortrijk, waar architectonische wonderen de stad herdefiniëren na de verwoestingen van de oorlog.

Blommeghem’s neogotische charme

Kasteel Blommeghem, een juweel van neogotiek, onthult een schat aan 19e-eeuwse kunstwerken, terwijl de klanken van het orgel in de Sint-Maartenskerk de lucht vullen met muziek.

Kortrijks groene parel: kasteel ‘t Hooghe

De geheimen van ‘t Hooghe wachten op ontdekking, terwijl de Expo over 50 jaar E3/E17 licht werpt op een snelweg die de regio transformeerde.

Een volledige duik in de rijke geschiedenis van Kortrijk wacht op ontdekking, waar het verleden en het heden samenkomen in een symfonie van verhalen en stenen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be