Een culinaire reis door film: Oostende serveert bewustwording

De stad Oostende organiseert in november een filmreeks genaamd ‘Food Films’ in samenwerking met Voedsel Anders en lokale organisaties. Deze gratis filmvertoningen zijn bedoeld om bewustzijn te creëren over duurzame en sociaal rechtvaardige voedselproductie. Discussies na de films bieden ruimte voor nabeschouwing en dialoog.

Oostende brengt de verhalen van voeding

In de schaduw van de grijze herfsthemel, schuilt de zon en biedt de stad Oostende, in een nauwe samenwerking met Voedsel Anders en een keur aan lokale initiatieven, een schouwspel dat zowel de geest als het maatschappelijk bewustzijn voedt. Gedurende de maand november transformeert de stad in een podium voor een reeks van vijf ‘Food Films’, die zonder kosten te bezoeken zijn, met als doel een dialoog te ontvouwen over de diepere lagen van ons dagelijks brood.

Een venster op de wereld achter ons bord

Deze cinematografische odyssee doet meer dan entertainen; het daagt de kijker uit om stil te staan bij de complexiteit van ons globale voedselsysteem. Het is een uitnodiging om te ontdekken hoe voedselproductie kan floreren binnen de grenzen van ecologie en sociale rechtvaardigheid. Deze films zijn niet enkel een vertoning, maar een spiegel van mogelijkheden, een toonbeeld van initiatieven die het anders doen, die het beter doen.

Voedsel Anders Vlaanderen, de drijvende kracht achter de Food Films, is een alliantie van organisaties die de principes van agro-ecologie hoog in het vaandel dragen, waarbij een ecologisch verantwoorde voedselproductie centraal staat.

De gesprekken na de aftiteling

Na de verstilling die de films teweegbrengen, worden de bezoekers uitgenodigd om te blijven, om de gedachten die de films hebben gezaaid, te laten ontkiemen in een vruchtbare nabeschouwing. Deelname vereist geen inschrijving, slechts een open geest.

Een stad in beweging voor voedselbewustzijn

Silke Beirens, schepen van Mens en Milieu, spreekt met trots over dit initiatief: “Voor het tweede opeenvolgende jaar bieden wij de inwoners van Oostende een rijk palet aan films van Voedsel Anders. Voedsel is een thema dat ons allen bindt, en onze inzet voor de Voedselstrategie ‘Oostende Oogst’ wordt door deze films versterkt. Ze nodigen het publiek uit tot reflectie en dialoog over de hervorming van ons voedselsysteem.”

De films reizen doorheen de stad, waarbij de organisatoren vastberaden zijn om de Oostendenaars te beroeren en hen te betrekken in een gemeenschappelijke zoektocht naar kennis en verandering.

De data die de smaakpapillen én het intellect prikkelen

Het programma biedt een veelzijdig menu van filmvoorstellingen op verschillende locaties door de stad:

  • 14 november, 19.30 uur: “Sur le Champ” (Astropolis)
  • 16 november, 19.00 uur: “L’Oasis d’Espoir” (O.666)
  • 17 november, 19.30 uur: “Seed, The Untold Story” (Zaal ’t verschil)
  • 24 november, 19.00 uur: “Together We Grow” (De Klisse)
  • 30 november, 19.00 uur: “The Milk System” (Antenne)

Voor meer informatie en trailers van de films kan men terecht op de website van de stad Oostende.

Contactinformatie voor verdere inlichtingen

Silke Beirens, schepen van Mens en Milieu, Stad Oostende, is beschikbaar voor verdere vragen en opmerkingen. silke.beirens@oostende.be 059 25 84 59

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be