Een centrale focus op onderwijs tijdens de duurzaamheidsweek

Van 18 tot 25 september 2023 nodigt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) iedereen uit voor de zesde editie van de ‘Week van de Duurzame Gemeente’. Dit jaar staat het thema ‘Onderwijs’ centraal. Stad Oostende viert mee en licht het plaatselijke onderwijs en mondiaal beleid uit door middel van een online beeldenserie op Instagram.

Sinds 2018 heeft VVSG deze week geïnitieerd. Het doel? Het belang van Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) onder de aandacht brengen en gemeenten tools bieden voor toekomstbestendige beslissingen. Dit jaar richten we ons op ontwikkelingsdoel vier: ‘Onderwijs’. Stad Oostende erkent en waardeert de continue inspanningen van de lokale onderwijsbegeleiders.

Kwaliteit in onderwijs

Het streven naar kwalitatief en toegankelijk onderwijs voor allen gaat hand in hand met het tegengaan van armoede binnen onderwijsinstellingen. Hier speelt de connectie met de lokale gemeenschap een vitale rol. Wanneer scholen en lokale overheden samen optrekken, kunnen zij grotere hoogten bereiken. Ze verkrijgen een breder gezichtspunt, bevorderen samenwerking en bereiken via diverse programma’s kinderen die anders buiten de boot vallen.

Tijdens de duurzaamheidsweek wil Stad Oostende haar dankbaarheid uiten naar deze lokale pioniers. Daarbij wil ze ook de Oostendse projecten belichten die zich inzetten voor educatie in het Globale Zuiden. Het gaat hierbij onder andere om vrijwilligers bij diverse organisaties zoals FMDO, de Katrol en 11.11.11.

Beelden van pioniers

In aanloop naar deze speciale week heeft Stad Oostende vier beeldenseries samengesteld. Deze zullen gedurende de week te bewonderen zijn op de Instagram pagina van de stad.

Contactpersonen: Silke Beirens Schepen voor Mens en Milieu, Stad Oostende Email: silke.beirens@oostende.be Tel: 059 25 84 59 Natacha Waldmann Schepen van Welzijn en Zorg, Stad Oostende Email: natacha.waldmann@oostende.be Tel: 059 25 84 49

Tekst door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.