Een blik op Pieter Verheyde: Van sommelier tot wereldwijde ondernemer

Pieter Verheyde, een gerenommeerd sommelier en ondernemer, staat centraal in de culinaire wereld met zijn diepe expertise in wijnen, zijn groeiende ondernemingen en zijn passie voor het opleiden van de volgende generatie sommeliers. Hij mag zich dan ook 1 van de drie nieuwe ambassadeurs noemen van hotelschool Ter Duinen in Koksijde.

19-09-2023, 20:00uur – 1 van de 3 nieuwe ambassadeurs van hotelschool Ter Duinen in Koksijde is niemand minder dan onze vriend Pieter Verheyde.

Een wijnkenner met een geschiedenis

Pieter Verheyde is niet zomaar een naam in de culinaire wereld. Zijn reis begon in promotie 1994 en in de loop van de jaren heeft hij zijn vakmanschap aangescherpt door ervaring op te doen bij grootmeesters zoals Ducasse in zowel Parijs als New York en bij het gerespecteerde Hof van Cleve in Kruisem.

In 2011 bereikte zijn carrière een hoogtepunt toen hij de titel “Beste Sommelier van België” in de wacht sleepte. Kort daarna werd hij ook erkend als “Sommelier of the Year 2010” door My Publishing.

Grenzen overschrijden, zowel letterlijk als figuurlijk

Bij de grensovergang Callecanne ontstond iets bijzonders. Wat ooit begon als een boerderij met een bescheiden grenswinkel, transformeerde in een toonaangevend restaurantconcept dat zowel regionaal als internationaal bekend staat voor zijn kwaliteit en eenvoud. Vijf principes vormen het hart van Pieters visie: regionale producten, wijn, traceerbaarheid, ongedwongenheid en betaalbaarheid.

De liefde voor voedsel en in het bijzonder voor wijn is evident. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de wijnkaart in 2018 door Gault&Millau werd uitgeroepen tot de beste wijnkaart van België en Luxemburg.

Ondernemer in hart en nieren

Verheyde’s passie beperkt zich niet tot wijnen. Naast het restaurant beheert hij ook een superette, ver verwijderd van een gewone discountwinkel. Vers vlees, verse vis en diverse andere kwaliteitsproducten worden wekelijks aangeboden. Zijn recente avontuur, ‘La casa del Tabaco’, in samenwerking met tabaksexpert Dominique Gyselinck van Dominique London, brengt topsigaren uit de hele wereld samen. Deze samenwerking heeft al geleid tot meer dan 20 luxeshops wereldwijd.

Investeren in de toekomst

Als bestuurslid van de Belgische sommeliergilde zet Pieter zich in voor het opleiden en inspireren van de volgende generatie sommeliers. Dit blijkt uit zijn betrokkenheid bij de organisatie van de wedstrijd junior sommelier van België en zijn training van opkomend talent zoals Elizio Masson. Deze jonge sommelier, die stage liep bij Le George in Parijs, wordt nu al gezien als een rijzende ster in het vak. Pieter Verheyde is een naam die synoniem staat voor passie, expertise en ondernemerschap in de wereld van wijn en gastronomie. Voor culinaire liefhebbers is er geen excuus om zijn etablissement in Watou niet te bezoeken.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be