Een blik op de verborgen wereld van zwerfkatten: ‘De Geknipte Kat’ in Oostende

‘De Geknipte Kat’, een expositie in de Bibliotheek Oostende, belicht de zwerfkattenproblematiek en benadrukt het belang van sterilisatie, castratie, chippen en registratie. Deze samenwerking tussen de Stad Oostende, Het Blauwe Kruis van de Kust, BaristaCat en de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid biedt een educatief platform voor alle leeftijden. De tentoonstelling is de hele maand december gratis te bezoeken.

Oostende, 1 december – Bibliotheek Oostende, Wellingtonstraat 17

In de serene sfeer van de Bibliotheek Oostende onthult zich deze decembermaand een bijzondere expositie: ‘De Geknipte Kat’. Deze tentoonstelling, een initiatief van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid, werpt een verhelderend licht op de zwerfkattenproblematiek. Het is een verhaal dat niet alleen de verplichtingen rond sterilisatie, castratie, chippen en registratie belicht, maar ook een diepere blik werpt op de wereld van deze vaak vergeten dieren.

Een educatieve reis door de wereld van zwerfkatten

De expositie, die de hele maand december te bezoeken is, biedt een unieke kans om de complexiteit van het zwerfkattenprobleem te begrijpen. Bezoekers worden meegenomen op een educatieve reis, waarbij ze inzicht krijgen in de noodzaak van sterilisatie en castratie, en het belang van chippen en registratie. De bibliotheek heeft daarnaast een zorgvuldig geselecteerde collectie themaboeken uitgestald, die bezoekers uitnodigt om hun kennis verder te verdiepen.

Samenwerking voor een betere toekomst

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partijen. De Stad Oostende, onder leiding van schepen Silke Beirens, zet zich actief in om de zwerfkattenpopulatie onder controle te krijgen en onnodig dierenleed te voorkomen. Dit doen zij in samenwerking met vrijwilligers en lokale organisaties zoals het dierenasiel Het Blauwe Kruis van de Kust en het kattencafé BaristaCat. Deze partners spelen een cruciale rol in het sensibiliseren en informeren van het publiek.

Een platform voor bewustwording en educatie

De tentoonstelling dient niet alleen als een bron van informatie, maar ook als een platform voor bewustwording. In de loop van december zullen verschillende klassen van lagere scholen de expositie bezoeken, waarmee de volgende generatie wordt betrokken bij de zorg voor dieren en het milieu. De infostand, bemand door het Blauw Kruis van de Kust vzw en BaristaCat, biedt bezoekers de mogelijkheid om direct vragen te stellen en meer te leren over hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren.

Een maand van reflectie en actie

‘De Geknipte Kat’ is meer dan een tentoonstelling; het is een oproep tot actie en reflectie. Het biedt een kans voor de gemeenschap van Oostende en daarbuiten om zich te verenigen in de zorg voor dieren en het milieu. Met gratis toegang gedurende de hele maand december, nodigt ‘De Geknipte Kat’ iedereen uit om deel te nemen aan deze belangrijke dialoog.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be