Een avond van schaamte: Dronken gasten bezoedelen combi na feest van minister

Op 14 augustus vond een verjaardagsfeest plaats ter ere van vicepremier en federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Na afloop plasten drie dronken gasten tegen een politiecombi geparkeerd nabij het huis van de minister. Het kabinet van Justitie en de lokale politie hebben beide bevestigd dat Van Quickenborne geen getuige was van het voorval en niet verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn gasten. Het incident heeft echter voor flinke opschudding gezorgd, met name binnen de politiekrachten die de minister dag en nacht bewaken.

Een zorgeloze viering krijgt een bittere nasmaak

Op de avond van 14 augustus organiseerde Vincent Van Quickenborne, de 50-jarige vicepremier en federaal minister van Justitie, een verjaardagsfeest in zijn residentie in de wijk Pius X te Kortrijk. Onder de genodigden bevonden zich zowel naaste vrienden als lokale ondernemers. Opvallende namen zoals voormalig voorzitter Egbert Lachaert en premier Alexander De Croo kwamen even langs, maar hadden het feest al verlaten tegen de tijd dat het incident zich voordeed.

Bij het verlaten van het feest, gaven drie beschonken gasten zich over aan een respectloze daad: ze plasten tegen een combi, strategisch geparkeerd nabij de villa van de minister. Het kabinet van Justitie was snel om te verduidelijken: “Minister Van Quickenborne was op dat moment niet aanwezig en heeft geen getuigenis van deze actie. Hij is niet verantwoordelijk voor de handelingen van zijn gasten”. Zowel het parket als de politie hebben dit bevestigd, waarbij wordt benadrukt dat er geen bewijs is dat de minister getuige was van het voorval.

Gechoqueerde stemmen uit de veiligheidsdienst

Dit incident wordt extra pijnlijk wanneer men weet dat de betreffende combi daar stond als preventieve maatregel. Na een mislukte ontvoeringspoging op 22 september 2022, waarbij een auto vol wapens en andere verdachte voorwerpen dicht bij de woning van de minister werd achtergelaten, werd Van Quickenborne voortdurend door de politie bewaakt.

De lokale politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) kon hun teleurstelling niet verbergen: “Het gehele korps is op de hoogte en we zijn allemaal diep ontstemd. We hebben dag en nacht – zelfs tijdens de bittere kou van afgelopen winter – de minister en zijn gezin beschermd. Zo’n gebeurtenis is moeilijk te begrijpen.”

De politievakbond NSPV ging nog verder in hun uitspraak en verwees met een knipoog naar het ‘Watergate schandaal’. Ze uitten hun verontwaardiging en beschouwden de actie als een mokerslag voor de politiekrachten die dagelijks hun uiterste best doen voor de veiligheid van het land.

De toekomst van verantwoordelijkheid

Het kabinet van Justitie herhaalde dat Van Quickenborne niets met het incident te maken had. “Het gebeurde op de openbare weg. Als de politie een bevinding doet, moet deze correct worden opgevolgd.”

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )