Echo’s van het Verleden: Het Ontwaken van ‘Klein Engeland’

In de Schaduw van ‘Klein Engeland’

Eens, op de vruchtbare bodem van Klerken, herleeft ‘Klein Engeland, Het Geheime Oorlogsmuseum’. Dit wonder van vroegere tijden wordt tot leven gebracht door niemand minder dan de waardige heer Brecht Schotte. In een weekend waar de klok terugloopt, wordt een stukje geschiedenis, met de hulp van Vriendenkring Vredesmolen Klerken en vzw Frontleven, opnieuw geweven.

Tijdreis naar de Toorn van 1944

Zo wordt de reis naar het turbulente jaar 1944 onthuld, een tijd waarin Houthulst bekend stond als ‘Klein Engeland’ dankzij het overvloedige verzet. In een historisch getrouwe uitbeelding spelen zestig figuranten de verschillende tonelen uit, van de terugtrekkende Duitse bezetters tot de strijdende burgers. De opkomst van het gewapende verzet en de bevrijding door de geallieerde krachten worden ook tot leven gebracht.

Levende Getuigen van het Verleden

Aan de Zarrenstraat, waar het museum de tand des tijds trotseert, wordt nog tot 18 uur een reeks levende geschiedenistaferelen aangeboden. In een bruisend kampement vol militaire bedrijvigheid kunnen bezoekers authentieke voertuigen bewonderen, gekleed in tijdgetrouwe kleding. De noten van oude oorlogsliederen zweven door de lucht, gespeeld door een zanger die de melancholie van vervlogen tijden doet herleven. Daarbij voegt zich een authentieke bar waar de dorstige reiziger zijn keel kan smeren.

De Laatste Roep van het Verzet

Vergeten helden worden herdacht; hun verhalen blijven voortleven in de echo’s van ‘Klein Engeland’. “De geschiedenis van het verzet, door velen vergeten”, wordt opnieuw belicht. Een oproep tot herinnering, gedragen door de woorden van de Houthulstse verzetsstrijder Jules Vansteenkiste in zijn laatste brief voor zijn dood in een concentratiekamp in 1945: “Vergeet mij niet”, wordt gehoor gegeven.

Een Vergeten Verhaal op de Rand van Tijd

Bij de Zarrenstraat kan men, zonder reservering, genieten van verfrissingen en een goede maaltijd, terwijl het verhaal van ‘Klein Engeland’ in al zijn glorie opnieuw verteld wordt. Hier, in het hart van het verzet en de collaboratie van de Tweede Wereldoorlog, krijgt men een zeldzaam en kostbaar inzicht in het menselijk vermogen tot moed en opoffering. De toegang tot deze betoverende belevenis is gratis, en het museum zelf kan voor een gereduceerd tarief bezocht worden.

Het licht van de geschiedenis schijnt fel in ‘Klein Engeland’, en onthult een verhaal dat altijd herinnerd moet worden.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be tip van Delphine Byttebier uit Diksmuide )