Duik in het verleden tijdens een waterige ontdekkingstocht

Open Monumentendag in Diksmuide staat dit jaar in het teken van immaterieel erfgoed. Deelnemers kunnen de geschiedenis van de stad verkennen via een gegidste stadsrondvaart of een erfgoedwandeling. Verschillende andere partners bieden ook unieke activiteiten aan.

Op de golven van de geschiedenis klinkt het verhaal van het immaterieel erfgoed. Op deze 35ste editie van Open Monumentendag opent Diksmuide haar poorten naar het verleden en nodigt je uit voor een ontdekkingsreis, dat maakt de Diksmuidse schepen van cultuur Katleen Winne extra blij.

Een reis doorheen tijd en water

Het erfgoed, een reflectie van eeuwenoude tradities en verhalen, leeft voort. Deze verhalen worden niet enkel verteld, maar beleefd. Op het water onthult Diksmuide haar rijke geschiedenis middels een gegidste stadsrondvaart. Het kolkende water vertelt over herdenkingslandschappen en WO I-littekens die hun sporen hebben achtergelaten in het landschap van de stad.

Stapsgewijze verkenning

Voor degenen die vastigheid onder de voeten prefereren, biedt de Erfgoedwandeling ‘Stadslink’ een blik op het verleden. Klinknagels leiden je door de ziel van Diksmuide, met als inleiding de fascinerende expo Liksems. Dit pad wordt op eigen ritme bewandeld, elke stap een moment van reflectie.

Praktische beslommeringen

De stadsrondvaart, een odyssee van ongeveer anderhalf uur, vertrekt om 11.30 uur en opnieuw om 15.00 uur. Voor een symbolische bijdrage van 5 euro kun je deelnemen. De gratis rondleiding langs de expo en de Stadslink vindt plaats om 10.00 uur en 13.30 uur. De ErfgoedApp voegt een extra dimensie toe aan de beleving.

Echo’s uit het verleden

Andere partners onthullen ook hun stukjes geschiedenis. De Lovie opent de deuren van het beschermde Begijnhof, waar bezoekers de rijke geschiedenis en sociale context kunnen verkennen. Diverse instanties, waaronder het Vlaams Architectuurinstituut en Gidsenkring Westhoek, verwelkomen nieuwsgierige zielen op locaties zoals de IJzerboomgaard en de IJzertoren.

Wil je meer weten over de activiteiten? Bezoek dan www.bezoekdiksmuide.be/OMD2023 en www.openmonumentendag.be.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be