Drama in Henegouwen: zeven gewonden na ongeval op kermisattractie

13-08-2023, 15:00 uur, Place de la Hestre, Manage, Henegouwen

Het moment van schrik
Op een zonovergoten zondagnamiddag, waarin vrolijke klanken van de kermis over de Place de la Hestre in Manage galmden, vond er een tragisch incident plaats. De lucht werd gevuld met angstkreten toen bezoekers van de attractie ‘Rock’n’Roll’, een moderne interpretatie van het klassieke ‘vliegende tapijt’, een val maakten van maar liefst 3,5 meter. De aanleiding: een defecte veiligheidsbeugel.

De tragedie onderzocht
Volgens de eerste berichten raakten zeven dappere zielen gewond bij dit ongeval. De hulpdiensten, ware helden van de dag, reageerden onmiddellijk en kwamen in grote getale ter plaatse. Volgens de verklaring van de heer Bruno Pozzoni, de burgemeester van Manage, zijn drie van de slachtoffers ernstig gewond geraakt. Hoewel ze allemaal bij bewustzijn waren, is één persoon momenteel in kritieke toestand.

De attractie onder de loep
Voor velen zal het concept van het ‘vliegende tapijt’ bekend voorkomen. Dit mechanische wonder draait zijn passagiers in voorwaartse en achterwaartse bewegingen, waarbij ze horizontaal op een platform zitten dat wordt aangedreven door mechanische armen. Echter, het tapijt draait nooit volledig rond.

Getuigen, nog steeds zichtbaar geschokt door het incident, deelden mee aan Sudinfo dat de mechanische arm van de attractie op het noodlottige moment in de lucht zweefde. Terwijl één persoon volledig uit de attractie werd geslingerd, vielen de overigen op het platform, met voor sommigen ernstige gevolgen zoals meerdere breuken.

Vervolg
Terwijl de rust langzaam terugkeert in Manage, blijven vele vragen onbeantwoord. Wat was de exacte oorzaak van dit ongeval? Waren er technische mankementen die over het hoofd waren gezien? De lokale politie is inmiddels een diepgaand onderzoek gestart. Opmerkelijk detail is dat volgens bronnen bij Sudinfo de attractie recentelijk nog technisch was gekeurd en als veilig werd beschouwd.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )