Doorgroeihuis Oostende: een nieuw tijdperk in daklozenzorg

Het Doorgroeihuis in Oostende heropent na een grondige renovatie, met verbeterde faciliteiten en een uitgebreide capaciteit. Dit project, gefinancierd door de gemeenschap, markeert een belangrijke stap in de aanpak van dak- en thuisloosheid in de stad.

Oostende, maandag 27 november 2023

Het Doorgroeihuis in Oostende, een toevluchtsoord voor dak- en thuislozen, opent opnieuw zijn deuren na een ingrijpende renovatie. Gelegen in de Overvloedstraat, is het centrum nu volledig aangepast aan de hedendaagse normen van comfort, hygiëne en privacy.

Vernieuwing en capaciteit

Deze vernieuwde faciliteit biedt plaats aan 20 personen, met een uitbreidingsmogelijkheid tot 35 plaatsen in extreme weersomstandigheden. De renovatie, gefinancierd door de teruggegeven Oostendebonnen na de Covid-pandemie, symboliseert een belangrijke stap in de strijd tegen dak- en thuisloosheid.

Holistische aanpak

Het Doorgroeihuis, opgericht in 2019, speelt een cruciale rol in de aanpak van dakloosheid in Oostende. De focus ligt op meer dan alleen noodopvang; er wordt ook aandacht besteed aan preventie, intensieve begeleiding, nazorg en het bevorderen van herhuisvesting.

Uitdagingen tijdens COVID

De pandemie bracht unieke uitdagingen met zich mee, waaronder meerdere verhuizingen van het Doorgroeihuis. Deze periode benadrukte de noodzaak van een locatie die voldoet aan de eisen voor kwalitatieve zorg.

Gemeenschappelijke inspanning

De renovatie van het Doorgroeihuis is een prachtig voorbeeld van gemeenschapszin in Oostende. Inwoners droegen bij door hun Oostendebonnen te doneren, waarmee de renovatie mogelijk werd gemaakt.

Visie op lange termijn

Schepen van welzijn Natacha Waldmann benadrukt de verschuiving in de aanpak van dak- en thuisloosheid: van kortetermijnoplossingen naar een holistische, lange termijn benadering. Het Doorgroeihuis is nu een plaats waar men niet alleen tijdelijk onderdak vindt, maar ook ondersteuning op verschillende levensdomeinen.

Toekomstperspectief

Met een basis- en noodcapaciteit die inspeelt op de seizoensgebonden behoeften, is het Doorgroeihuis klaar om een cruciale rol te blijven spelen in de zorg voor dak- en thuislozen in Oostende.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be