Donkere Schaduwen Over het Nieuwe Midden-Oosten: De Bittere Prijzen van Olie, Geweld en Corruptie

Oude machten, nieuwe schaduwen: De ontmaskering van het verleden
Het Midden-Oosten van gisteren, een kleurrijk mozaïek van culturen, was een broeinest van door familie gecontroleerde heerschappijen, waar vlijmscherpe machtsdynamieken en bloedbanden een vlechtwerk vormden dat sterker was dan het beton van de staatsinstellingen. De kleinere, heersende groepen vestigden hun macht met valse beloftes en manipulaties, hielden productieve krachten in een verstikkende greep, en sloegen de kritiek van hun burgers met de moker van de stilte neer.

De olie, de zwarte ader van het Midden-Oosten, werd aangewend om posities binnen leger, veiligheids- en inlichtingendiensten te verankeren. De waardevolle vloeistof diende niet enkel als economische brandstof maar werd ook het smeermiddel van machtsrelaties, een instrument in de handen van de machtigen die hun kringen rond deze agentschappen dicht trokken.

Golven van Verandering: Het Nieuwe Midden-Oosten
Maar wat definieert het nieuwe Midden-Oosten? Hoe onderscheidt het zich van zijn voorganger? De uitkomst van onophoudelijke oorlogen en de opkomst van politieke islamitische bewegingen, gestuwd door het krachtige getij van het neoliberalisme, zijn hier sleutelfactoren.

Het neoliberalisme, een wolf in schaapskleren, vereist sociale crises en destructieve oorlogen. Het voedt zich met de verwoesting van steden, dorpen en natuur, en drijft miljoenen mensen als schaakstukken naar geïndustrialiseerde landen.

En hier ontvouwt zich een paradox: de oorlogvoerende partijen worden in hetzelfde bed aangetroffen, de belangen lopen als draden door elkaar, en de grens tussen vriend en vijand vervaagt. Dit maakt een surrealistisch schouwspel waar bondgenoten tegelijkertijd ook partners in het conflict zijn.

Schaduwlegers: De Donkere Hand van Macht
De nieuwe regimes in het Midden-Oosten hebben een nieuwe truc in hun mouw: de oprichting van krachtige schaduwlegers. Deze legers, sterker en effectiever dan de officiële staatslegers, dansen naar de pijpen van de heersende families. Ze infiltreren de staatsinstellingen en trekken illegaal de touwtjes naar zich toe. Ze dienen als scherpe zwaarden tegen lokale oppositieleden, politieke activisten en radicale journalisten, vaak buiten het wettelijk kader om.

Pseudovrijheid: Het Vals Gezicht van Iraaks Koerdistan
Hoewel Iraaks Koerdistan zich presenteert als een baken van Westerse waarden, staat de praktijk hier haaks op. De regionale regio verwordt tot een hel voor journalisten, politieke en burgeractivisten. Figuren zoals Sherwan Sherwani worden onterecht aangeklaagd en gevangengezet, het symbool van een schijnvrijheid.

Olie: Het Duistere Levensbloed van Macht
In deze chaotische dans om macht zijn het de olierijke landen die hun democratie in de wurggreep houden. Turkije, een land met weinig olie, speelt het spel net iets anders. Door buitenlandse milities te gebruiken, baant het Erdogan-regime zich een weg door de olievelden, en verkoopt de zwarte goudklompjes onder eigen naam.

De prijs van corruptie: De duistere schaduw van het Erdogan-regime
Het Erdogan-regime doet niet enkel zijn voordeel met illegale oliehandel, maar beschermt ook criminelen beschuldigd van drugshandel. Het transformeert deze duistere figuren in haar burgers om te voorkomen dat Europese landen hen kunnen vervolgen.

In het woeste landschap van het nieuwe Midden-Oosten wordt de macht van de democratie steeds meer een schim. De onderling verweven belangen van oorlog, olie en corruptie vormen een duister web dat de regio steeds verder in haar greep houdt.

( Tekst door Hiwa Khoshnaw )