Diplomatieke inspanningen in het Midden-Oosten: een cruciale tweedaagse

Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger/Vice-President, heeft op 30 en 31 oktober topontmoetingen gehad met betrekking tot de situatie in Israël en Palestina. Hij benadrukte het belang van humanitaire hulp, bescherming van burgers en het herstarten van het vredesproces. De EU blijft zich inzetten voor een duurzame vrede in de regio.

31 oktober 2023, 20:00 uur

In het licht van de recente gebeurtenissen in Israël en Palestina heeft Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger/Vice-President, op 30 en 31 oktober een reeks topontmoetingen gehad. Deze ontmoetingen waren essentieel om de escalerende situatie te bespreken en te zoeken naar mogelijke oplossingen.

Dialoog met regionale leiders

Borrell ging in gesprek met vooraanstaande partners in de regio. Onder hen waren de ministers van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, Prins Faisal bin Farhan Al Saud; van Jordanië, Ayman Safadi; en van Egypte, Sameh Shukry. Ook had hij een uitwisseling met de secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, Hissein Brahim Taha.

Tijdens deze gesprekken lichtte Borrell zijn gesprekspartners in over de recente discussies binnen de Europese Raad. Hij benadrukte het belang van humanitaire toegang en pauzes, zodat essentiële voorraden de getroffenen kunnen bereiken. Ook de bescherming van burgers volgens het Internationaal Humanitair Recht stond centraal, evenals de oproep van de Europese Raad aan Hamas om alle gijzelaars onvoorwaardelijk vrij te laten.

Zorgen over de Westelijke Jordaanoever

De situatie op de Westelijke Jordaanoever werd eveneens besproken. Borrell uitte zijn diepe bezorgdheid over aanvallen van Israëlische kolonisten op Palestijnen en veroordeelde deze acties stellig.

In gesprekken met zijn Egyptische, Jordaanse en Saoedische collega’s benadrukte Borrell de noodzaak om het politieke perspectief te herstellen en het vredesproces nieuw leven in te blazen. Het doel? Een duurzame oplossing voor dit langdurige conflict, gebaseerd op de tweestatenoplossing.

Oproep tot respect en tolerantie

Met de secretaris-generaal van de OIC benadrukte Borrell het belang van wederzijds respect en religieuze tolerantie. Hij veroordeelde recente incidenten waarbij de Koran werd verbrand en aanvallen op Joodse instellingen.

Humanitaire crisis in Gaza

In een telefoongesprek met Philippe Lazzarini, de Commissaris-Generaal van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA), uitte Borrell zijn zorgen over de humanitaire situatie in Gaza. Hij benadrukte de noodzaak van internationale steun voor de burgerbevolking en herinnerde aan de verdrievoudiging van de EU-hulp aan Gaza tot €75 miljoen. Daarnaast is er een extra ondersteuning van €10 miljoen aan UNRWA om hun waardevolle werk voort te zetten. Borrell betuigde ook zijn medeleven voor het UNRWA-personeel dat tijdens hun dienst is omgekomen en bracht hulde aan al het VN-personeel dat hun leven riskeert in conflictgebieden.

Toewijding aan vrede

De EU blijft actief betrokken bij al haar partners om een rechtvaardige en duurzame vrede in de regio te bereiken.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be