Diksmuide viert de “Week van de korte keten met Boter- en Kaasfeesten.”

De Boter- en Kaasfeesten in Diksmuide, gehouden op 20 mei 2024, boden bezoekers een rijke ervaring vol zuivelproducten, boerderijactiviteiten, culturele optredens en speciale aanbiedingen van lokale winkels. Deze viering maakte deel uit van de Week van de Korte Keten en benadrukte de lokale zuivelindustrie. De evenementen varieerden van kaasworpen en een oldtimer tractoren expo tot de jaarlijkse intronisatieplechtigheid van de Orde van de Beuterwaeghe. Nieuwe toevoegingen zoals levende standbeelden en een kaasbuffet maakten dit jaar extra bijzonder.

Op pinkstermaandag zette Diksmuide haar rijke zuiveltraditie in de kijker tijdens de jaarlijkse Boter- en Kaasfeesten. Deze festiviteiten vonden plaats in het centrum van de stad en waren een onderdeel van de “Week van de korte keten.” Maar liefst elf lokale zuivelboeren boden de bezoekers de kans om hun kazen, boter en andere zuivelproducten te proeven en te kopen.

Boerderijbeleving voor jong en oud

Naast de klassieke formule van de Boter- en Kaasfeesten, inclusief boerderijbeleving voor kinderen en de populaire kaasworpen, waren er dit jaar ook nieuwe elementen toegevoegd. Zo konden bezoekers in de Generaal Baron Jacquesstraat vanaf 10 uur ‘s ochtends genieten van levende standbeelden die een extra dimensie aan het evenement toevoegden.

Uitgebreide maandagmarkt

De wekelijkse maandagmarkt op de grote markt werd voor deze gelegenheid verlengd tot in de namiddag. In de boerderijbelevingszone konden kinderen en volwassenen zelf een koe melken, een ritje maken op een tractor en meedoen aan het boerderijspel. De kaasworpen, een geliefde traditie, vonden plaats om 10 uur, 11 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur, met een speciale kinder-kaasworp om 15 uur.

Culturele activiteiten en optredens

De Boter- en Kaasfeesten boden meer dan alleen zuivel. Er was een oldtimer tractoren expo op de grote markt bij Salons Saint-Germain, en er waren optredens van dansschool El Sanscha, het muzikale duo Sasha en Davy, en concerten van de Diksmuidse harmonie Burgerskring en de harmonie Sint-Cecilia uit Reet. Ook de Kaasbollenfanfare uit Passendale zorgde voor vrolijke muziek tijdens hun rondgang.

Jaarlijkse intronisatieplechtigheid

Om 11 uur vond de jaarlijkse intronisatieplechtigheid plaats in de Orde van de Beuterwaeghe. Dit jaar werden Isabel Bulcke van Den IJsbol, provinciecommandant Philippe De Cock en Johan Pattyn, een gepensioneerd stadsmedewerker, geïntroniseerd. Johan Pattyn werd geëerd voor zijn jarenlange toewijding aan het soepel laten verlopen van deze plechtigheid.

Bauvoordse Walhoeve: ambachtelijke zuivelproducten van eigen bodem

De Bauvoordse Walhoeve maakt al haar kazen en verse zuivelproducten zelf met de melk van hun eigen koeien. Bezoekers kunnen deze heerlijke producten vinden op de markt iedere woensdag in Veurne of een bezoek brengen aan de hoeve zelf, waar de producten ter plaatse te koop zijn in hun boerderijwinkeltje. Korter kan de keten niet zijn, aangezien alles met eigen ingrediënten wordt gemaakt.

Nieuwe toevoegingen en lokale betrokkenheid

Dit jaar was er ook een kaasbuffet in CC Kruispunt, waar bezoekers een breed scala aan kazen konden proeven. Hoewel er minder bezoekers waren dan vorig jaar, namen meer verenigingen deel om geld in te zamelen voor hun kas. Zo was OKRA voor het eerst aanwezig met een zelf gemaakte PICON, en verschillende politieke partijen gebruikten de gelegenheid om stemmen te ronselen.

Verschillende winkels hadden hun deuren geopend en boden speciale kortingen aan. Bij Claudia konden mensen bijvoorbeeld badjes doen voor 10 euro. Chocolade- en ijsspeciaalzaak X-KWISIT had zelfs een speciaal ijsje ontworpen in de vorm van een kaasbol, een duo van vanille- en frambozenyoghurtijs, volledig gemaakt van lokale en natuurlijke producten.

Uitdagingen met verkeer en veiligheid in het stadscentrum

Doordat de feesten plaatsvonden in het centrum van de stad, was het voor sommige mensen die de weg niet kenden lastig om hun weg te vinden. Dit leidde ertoe dat sommigen de verkeersregels aan hun laars lapten, wat op bepaalde momenten de veiligheid in gevaar bracht.

Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be