Digitalisering in Oostende krijgt nieuwe impuls

De Stad Oostende zet zich in om de digitale kloof bij haar inwoners te dichten door het programma ‘Oostende@internet’ uit te breiden. Dit initiatief, actief sinds ruim twintig jaar, biedt nu een nog breder scala aan digitale cursussen aan, variërend van basislessen tot geavanceerde modules. Dankzij een samenwerking met projectvereniging Perspectief en de steun van Digibanken kunnen inwoners van Oostende nu ook gratis basisopleidingen volgen. Vanaf 21 augustus 2023 kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor het vernieuwde lesaanbod.

Het charmante kuststadje Oostende staat bekend om zijn historische grandeur en bruisende cultuur. Maar de stad zit niet stil. In een poging de digitale kloof te overbruggen, voert Oostende zijn inspanningen op om bewoners de kans te geven mee te gaan in het digitale tijdperk. Het programma ‘Oostende@internet’ is al jaren een baken van licht voor de inwoners. En nu staat het op het punt nóg inclusiever en uitgebreider te worden.

Geen burger achtergelaten in het digitale tijdperk

In een wereld waar alles steeds meer digitaal wordt, heeft de Stad Oostende het voortouw genomen om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft. Al meer dan twee decennia biedt het initiatief Oostende@internet niet alleen basislessen aan, maar ook verdiepende modules en specifieke cursussen over bepaalde apps. Of het nu gaat om het hanteren van een smartphone, het surfen op het internet of het begrijpen van de nieuwste applicaties, dit initiatief heeft het allemaal.

Samenwerking met Digibanken versterkt het aanbod

Begin dit jaar besloten de Stad Oostende en projectvereniging Perspectief hun krachten te bundelen. Het resultaat? Een digibank voor de Middenkust. Deze innovatieve bank omvat meerdere ‘digipunten’ verspreid over Oostende en naburige regio’s. Binnen deze centra staan ‘e-buddies’, bestaande uit vrijwilligers en wijkwerkers van Perspectief, klaar om burgers te helpen met hun digitale vragen. Dankzij deze samenwerking en de steun van Digibanken, kunnen de Oostendenaars nu genieten van gratis basisopleidingen.

Verrijkend lesaanbod in de schijnwerpers

Dit jaar heeft Oostende zijn digitale lessen naar een hoger niveau getild. Naast basislessen zoals het werken met computers of het begrijpen van privacy op sociale media, kunnen geïnteresseerden zich verdiepen in geavanceerdere tools zoals Paint 3D en het creëren van digitale fotoalbums. Bovendien hebben de inwoners van Oostende ook recht op terugbetalingen voor bepaalde betaalde cursussen.

Geïnteresseerden kunnen een volledige lijst van het aanbod vinden in een speciaal samengestelde brochure die huis-aan-huis in Oostende wordt verspreid. Voor degenen die staan te popelen om hun digitale vaardigheden te verbeteren, beginnen de inschrijvingen op 21 augustus 2023. Zowel online als bij de lokale partners en in de digipunten.

Informatie en aanmelden

Wie meer wil weten of zich wil aanmelden, kan terecht op www.oostende.be/internet. Voor informatie over het bezoeken van een digipunt kan men kijken op www.wehelpengraag.be/digibanken.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be