Diep duiken in het stikstofdebat: verwachtingen en verraad

De Vlaamse regering wordt opnieuw geconfronteerd met het stikstofdebat. Jo Brouns wil dat het onderwerp centraal staat in de eerste vergadering na het zomerreces. Vooruit lijkt nu bereid om het stikstofdecreet te steunen, maar alles hangt af van het advies van de Raad van State.

Een roerige zomer

Terwijl de zomerhitte langzaam wegebt, zorgt de discussie over stikstof ervoor dat de temperatuur in de Vlaamse regering hoog oploopt. Vlaams minister Jo Brouns van cd&v wil niet langer wachten: de kwestie moet centraal staan in de eerste regeringsbijeenkomst na het zomerreces. En dat staat voor de deur: aanstaande donderdag.

Veranderende winden in Vooruit

De politieke windrichting lijkt te zijn veranderd voor de Vooruit-partij. Eerder deze zomer, toen de bladeren zich nog koesterden in het zonlicht, stelde Vooruit voorwaarden aan hun steun voor het stikstofdecreet van N-VA en Open Vld. Bruno Tobback, parlementslid van Vooruit, lijkt echter van gedachten te zijn veranderd, zoals de wisselende zomerbries. De enige voorwaarde nu? Het advies van de Raad van State, die op de loer ligt als een wijze oude uil, klaar om zijn oordeel te geven.

De balans van macht

Met Vooruit aan boord, hangt de balans van macht aan een zijden draadje. De meerderheid is dan krap. Als echter Groen hun gewicht in de schaal legt, wordt de situatie anders. Maar ook zij, als wachters in de nacht, wachten geduldig op het oordeel van de Raad van State.

Jo Brouns filosofeert over de huidige stand van zaken: “De rivier van de politiek is constant in beweging. De stroming kan onvoorspelbaar zijn, zoals de Maas zich een weg baant door het landschap. Voordat er over het decreet wordt gestemd, zal er nog veel water doorheen stromen.”

Vertrouwen op de proef gesteld

De recente beslissing van Open Vld en N-VA om het decreet te verplaatsen, nog voor cd&v haar goedkeuring kon geven, is als een steen in een rustige vijver. De golven die het veroorzaakte, zijn nog steeds voelbaar. Brouns beschouwt het als een clash tussen hard en zacht, tussen de onwrikbare rots en de meegaande stroom.

Zijn hoop? Dat er een middenweg wordt gevonden, een onderhandelde oplossing, met het advies van de Raad van State als kompas.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.