Dewandel: een nieuwe hartslag voor pediatrie in az West

Een glansrijke carrière over de continenten

Dr. Isabelle Dewandel heeft een indrukwekkende carrière achter de rug die haar over verschillende continenten heeft gevoerd. Ze begon haar studie geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarna een specialisatie in kindergeneeskunde volgde. Tijdens deze periode kreeg ze de kans om niet alleen in België ervaring op te doen, maar ook om stages te lopen in verre oorden zoals Chili en Peru.

De reis voerde haar verder naar ziekenhuizen zoals het OLV Ziekenhuis in Aalst, het Virga Jessa Ziekenhuis in Hasselt en UZ Gasthuisberg in Leuven. Haar avontuur in Zuid-Afrika, zowel in het Tygerberg Hospital als aan de Universiteit van Stellenbosch in Kaapstad, markeert een bijzondere periode waar ze actief betrokken was bij klinisch onderzoek, gericht op kinderziekten zoals tuberculose, HIV, COVID-19 en longaandoeningen.

Keuze voor az West: thuis tussen familie

Het verlangen naar een stabielere toekomst voor haar gezin bracht Dewandel terug naar België. Zuid-Afrika’s toenemende maatschappelijke uitdagingen, zoals de groeiende kloof tussen rijk en arm, speelden een beslissende rol in deze keuze. Bij az West vond ze een unieke combinatie: de mogelijkheid om in pediatrie en materniteit te werken, met daarnaast een neonatale zorgaanbod. De familiaire sfeer van az West vormt de kers op de taart en maakt haar professionele reis compleet.

Een leven gewijd aan kindergeneeskunde

Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Hun ziektepresentaties, gezondheidsuitdagingen en behoeften veranderen voortdurend naarmate ze ouder worden. Deze dynamiek maakt kindergeneeskunde uniek en uitdagend. Voor Dewandel is luisteren naar ouders essentieel, omdat hun intuïtie en inzicht vaak cruciale aanwijzingen geven voor de diagnose en behandeling.

Tussen wetenschap en menselijk contact

Voor haar carrière in de geneeskunde studeerde Dewandel biomedische wetenschappen. Het laboratoriumwerk en onderzoek boeiden haar, maar het ontbreken van persoonlijk contact leidde haar naar de geneeskunde. Haar fascinatie voor tropische geneeskunde en haar ervaringen in Zuid-Amerika en Afrika hebben haar passie voor kindergeneeskunde versterkt.

De blijvende inspiratie

Wanneer gevraagd wordt naar een inspiratiebron, haalt Dewandel een citaat van Eleanor Roosevelt aan: “De toekomst behoort aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen.” Deze woorden zijn een blijvende leidraad in haar werk en leven.

Buiten de ziekenhuisdeuren

Naast haar professionele toewijding heeft Dewandel een diepe liefde voor reizen, muziek en dans. De schoonheid van de natuur biedt haar rust, en de verschillende culturen en landschappen die ze ontdekt, voeden haar ziel.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be