Dertien nieuwe producten en twee hoeveproducenten krijgen erkenning van 100% West-Vlaams

Dertien nieuwe producten krijgen de erkenning van 100% West-Vlaams streekproduct*. Ook twee hoeveproducenten mogen zich voortaan 100% West-Vlaams hoeveproducent noemen.

Dat werd beslist door de meest recente erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro). In totaal zijn er nu reeds 581 erkende streekproducten en 412 producenten en verkooppunten die het label kregen.

13 nieuwe streekproducten
Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen de categorieën streekbieren, aperitieven, koekjes, koffie en confituren. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden ambachtelijk geproduceerd in West-Vlaanderen.

Opnieuw zijn de streekbieren sterk vertegenwoordigd. De Houtlandse Brouwers uit Torhout krijgt de erkenning voor hun Houtlandse Quadrupel en Gouden Tripel. De Ostensche Strever Quadrupel van Botteltje (bierfirma) uit Oostende en de Waardamse Saison van Brouwerij Stokhove uit Oostkamp worden toegevoegd aan het rijtje nieuwe streekbieren.

In de regio Brugse Ommeland mag Oud Huis Deman uit Brugge het label bevestigen aan de koekjes Meestertjes en Mini Havers. Ze pakken ook uit met hun suikervrij gamma zoals amandelbrood en speculaas. Nord.C Coffee Roasters is een nieuwe streekproducent die koffie, geroosterd in de kuststad Blankenberge, produceert en de erkenning in ontvangst mag nemen. In de Westhoek worden de confituren en geleien van De Pelgrim (Vondels) uit Ieper erkend als streekproduct.

Voor het eerst mogen we ook whisky toevoegen aan 100% West-Vlaams; Rogia en Ryggia van de Brugse Whisky Company. Na drie jaar rijpen presenterert de producent eind 2022 haar eerste Brugse whisky. Ook hun Brugse Whiskycream, een toegankelijker whiskylikeur op basis van Brugse Whisky en Koffie Torenhof, is erkend.

Zes nieuwe producenten
Naast 4 nieuwe streekproducenten (Botteltje, Brouwerij Stokhove, Brugse Whisky Company en Nord.C Coffee Roasters) zijn er ook 2 nieuwe hoeveproducenten. Ze bieden kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan met een verhaal die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.

In de Leiestreek is de hoeveproducent D’Hofstee uit Wervik voortaan erkend voor aardappelen, seizoensgroenten en verse melk. In Pittem is het label toegekend aan Menapii, die vers vlees verkopen van het Menapisch varken, een oeroud varkensras.

Drie nieuwe streekhoekjes
Een West-Vlaams streekhoekje is een streekwinkel, delicatessezaak, buurt- of hoevewinkel in de provincie waar je een assortiment aan 100% West-Vlaams hoeve- en streekproducten kunt verkrijgen. Drie nieuwe lokale verkooppunten dragen voortaan het label 100% West-Vlaams nl. Dorpspunt in Stavele, Kate’s Bier Advies uit Brugge en Courgette uit Kortrijk.


* ‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit. De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label en het concept. Zowel hoeve- als streekproducenten maken kans op het kwaliteitslabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *