Dementievriendelijk Oostende belicht het verhaal achter de diagnose

Oostende richt zich in de week van 18 tot 24 september op de uitdagingen en verhalen rond dementie. Met diverse activiteiten wil de stad het bewustzijn en begrip rond deze aandoening vergroten.

In de week van 18 tot 24 september werpt de stad Oostende licht op een onderwerp dat veel huishoudens raakt: dementie. Terwijl de stad al haar steun betuigt aan degenen die hiermee te maken krijgen, heeft het samen met verschillende partners een reeks activiteiten gepland om het bewustzijn rondom deze aandoening te verhogen.

Dementie: Een groeiende wereldwijde uitdaging

Wereldwijd wordt iemand elke vier seconden gediagnosticeerd met dementie. De kans op de diagnose is 1 op 5. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de omgang met deze ziekte tot een van haar prioriteiten gemaakt. Vlaanderen is de thuisbasis van 122.000 mensen met dementie, en door de toename van de vergrijzing zal dit aantal tegen 2070 verdubbelen.

Het engagement van Oostende

Oostende ontving in 2019 de erkenning als ‘Dementievriendelijke Stad’ van zowel het Vlaams Expertisecentrum Dementie als de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Natacha Waldmann, schepen van Oostende, benadrukt het belang van toegankelijke informatie en dialoog: “Oostende is een stad met een ouder wordende bevolking. Dementie is iets waarmee we uiteindelijk allemaal te maken krijgen, of het nu een familielid, vriend of onszelf betreft.”

Een culturele blik op dementie

Op 20 september werken Klein Verhaal en AZ Oostende samen voor de vertoning van de kortfilm ‘Passage’ en het verhaal ‘Marcel’, gevolgd door een interactieve discussie met het publiek. Meer details en registratie zijn beschikbaar op de officiële website.

Een dag van verhalen en inzicht in de Bibliotheek

Op 23 september organiseert de bibliotheek diverse activiteiten rond het thema dementie. Een bijzondere attractie is de ‘Levende Bibliotheek’, waar persoonlijke ervaringen met dementie centraal staan. Daarnaast bieden de podcasts van de Alzheimerliga een diepgaand inzicht.

Koerier Souvenir’s audio-ervaring

Vanaf 19 september kunnen bezoekers via de Babbelbanken in Oostende luisteren naar de podcastreeks van Koerier Souvenir, een samenwerking die verhalen over dementie presenteert. Meer informatie is te vinden op de website.

Tekst door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *