De zomerse zucht: Ondanks wisselvalligheid vinden buitenlanders hun weg naar de Belgische kust

Het toeristisch seizoen van 2023 aan de Belgische kust kende door het wisselvallige weer een daling in het aantal overnachtingen vergeleken met het vorige jaar. Desondanks zagen we een positieve trend met buitenlandse bezoekers, vooral uit Duitsland, die hun weg naar de Belgische kust terugvonden. Franstalige Belgen lieten een daling in het aantal overnachtingen zien, terwijl de Vlamingen verantwoordelijk waren voor het leeuwendeel van de overnachtingen. Dagtoerisme werd significant beïnvloed door het weer, maar het algemeen aantal uren zonneschijn aan de kust bleef hoger dan in het binnenland. Er zijn positieve verwachtingen voor het najaar, met name in september en oktober.

De grillige kus van de zon en regen dit zomerseizoen heeft de toeristische geest van de Belgische kust beroerd. Met ongeveer 10 miljoen overnachtingen in juli en augustus heeft de kust een lichte daling van 8 procent ten opzichte van vorig jaar ervaren. Maar zoals elk zilveren wolkje een gouden rand heeft, stroomden buitenlandse toeristen, verleid door de charme van onze kust, in grotere getalen toe.

Kwakkelzomer reflecteert cijfers

De zomer van 2023 gaf ons een mozaïek van zon en regen, waardoor de kusthotels in juli en augustus een gemiddelde bezetting van 75 procent noteerden. Hoewel dit een daling is van 7 procent in vergelijking met 2022, hebben speciale momenten zoals het verlengde weekend van 15 augustus de toeristen doen opleven met een toevloed van 1 miljoen overnachtingen en 480.000 dagtoeristen.

Minder spontane bezoeken, maar hoop schijnt

Toeristische verhuurkantoren hebben gevoeld dat de spontaneiteit van ‘last-minute’ reizen werd getemperd door het onvoorspelbare weer. Er is echter een duidelijk zilveren randje: meer eigenaars van tweede verblijven, aangetrokken door buitenlandse lokroepen, hebben hun deuren geopend voor verhuur, wat het aanbod heeft verhoogd.

Kampeercharme onder de wolken

Ons kampeeraanbod aan de kust heeft de gevolgen van de grillige zomer gevoeld, met een terugloop in omzet door annuleringen en vroegtijdig vertrekkende bezoekers. Maar de magnetische aantrekkingskracht van de kust heeft het hart van buitenlandse kampeerders uit Duitsland, Nederland en Luxemburg veroverd.

Buitenlandse liefde voor Belgische kust

De kust heeft gezien dat buitenlandse toeristische overnachtingen zijn gestegen. Ongeveer 1,5 miljoen nachten zijn gereserveerd door buitenlanders, een stijging van 5 procent. Deze gegevens worden weerspiegeld in de kusthotels, waar buitenlanders goed waren voor 31 procent van alle boekingen.

De constante stroom van landgenoten

Hoewel er een lichte daling is in de Franstalige Belgen die naar de kust trekken, blijft hun aantal indrukwekkend. Hun bezoeken vertegenwoordigen nog steeds 25 procent van alle toeristische overnachtingen. Onze Vlaamse broeders en zusters, aan de andere kant, vertegenwoordigen een krachtige 60 procent van alle overnachtingen.

Dagtrippers en zonzoekers

Ondanks het onvoorspelbare weer kwamen er deze zomer ongeveer 4,9 miljoen dagtoeristen naar de kust. Het kustklimaat heeft zijn traditionele zonnige reputatie behouden, met bijna twee uur meer zonneschijn dan het binnenland.

Een herfstbelofte

Met de zomer in de achteruitkijkspiegel, verwacht de kust in de herfst vele bezoekers, aangetrokken door de rust en de charme van het seizoen. Vooruitzichten voor september en oktober zijn reeds hoopgevend.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )