De zomer van de Torhoutse Bib! Heropening op 6 juli.

Eindelijk is het zo ver, de heropening van de bib komt er aan! Vanaf 6 juli kan je terug bij ons terecht, met de nodige voorzorgsmaatregelen en op afspraak. Nu corona ons verplicht tot een vakantie in ‘Tuinesië’, ‘Costa Pelouse’ of ‘Terrasia’ zorgt de bib samen met ‘Iedereen Leest’ ook voor een leuk alternatief: “Bestemming: bib!” Onder het motto ‘Lezen is reizen in je hoofd’ voorzien we een leuke zomerleesactie. Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwigheden: Bieblo helpt je kinderen boeken kiezen, de Fundels-applicatie werd vernieuwd en vanaf half september kan je ook e-boeken lenen op je eigen toestel.

Heropening bib vanaf 6 juli

De laatste voorbereidingen zijn aan de gang, maar binnenkort is het zo ver. Maandag 6 juli gaat de bib terug open! Al zal een bezoekje in de toekomst niet helemaal kunnen verlopen zoals je het gewoon bent. We willen het immers veilig houden, voor ons én voor jullie. De openingsuren, het aantal bezoekers en de bezoektijd worden daarom beperkt.

Om alles vlot en veilig te laten verlopen, vragen we je alvast volgende richtlijnen op te volgen:

Het dragen van een mondmasker wordt sterk aanbevolen. Zo houden we het veilig voor iedereen.
Hou minimum 1,5 m afstand, en schud geen handen, zowel in als buiten de bibliotheek. Respecteer de hygiënevoorschriften: gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een gesloten vuilnisbak. Geen zakdoek? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
Wie ziek is blijft thuis! Kom niet naar de bib als één van de volgende klachten hebt of als iemand in je gezin klachten heeft: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, verhoogde temperatuur. .

Bezoek op afspraak – praktische afspraken

Om het aantal bezoekers te kunnen spreiden, wordt ervoor gekozen om te werken op afspraak.

Een afspraak boeken kan online via https://torhout.bibliotheek.be. Ben je niet in de mogelijkheid om online een afspraak te maken? Dan helpen we je graag telefonisch verder via 050 22 11 40. Na je boeking ontvang je een bevestiging per mail.
Kom alleen naar de bib. Lukt dat niet, breng dan maximum 1 persoon die tot je gezin behoort mee (bv begeleiding kind).
Kom op tijd en bel aan op het afgesproken tijdstip.
Blijf niet langer dan 20 minuten. De bibliotheek is uitzonderlijk géén ontmoetingsplaats. Gebruik je bezoektijd efficiënt.
Volg bij aankomst de aangeduide route.
Pak geen boek, cd of dvd uit het rek, behalve als je het boek daadwerkelijk gaat lenen. Bereid je bezoek dus thuis voor: zoek de titels op die je wenst via onze online catalogus. In de bib zelf vragen we de handen te ontsmetten wanneer je de catalogus raadpleegt. Je kan uiteraard ook je eigen smartphone of tablet gebruiken om iets op te zoeken.
Materiaal terug inleveren kan via de inleverbus of aan het eerste zelfuitleentoestel.
Wie dit wenst kan wel nog steeds gebruik maken van de afhaalbib.

Een aantal zaken zijn voorlopig nog niet toegelaten:

Er is geen mogelijkheid tot gebruik van de internet PC’s.
Er zijn geen kranten of tijdschriften.
Printen en kopiëren is niet mogelijk.

Ondanks de strikte maatregelen, staan we te popelen om jullie terug van dienst te zijn. We volgen de richtlijnen op en zullen mee evolueren met eventuele toekomstige versoepelingen. Hoe beter de richtlijnen opgevolgd worden, hoe sneller dit mogelijk zal zijn. Voor ieders veiligheid reopen we dus op de richtlijnen goed te volgen.

Nieuw gebruiksreglement

Sinds maandag 6 april zijn we net als alle andere West-Vlaamse bibliotheken overgestapt op het ‘Eengemaakt Bibliotheeksysteem’, een systeem dat uiteindelijk alle bibliotheken van heel Vlaanderen zal verbinden. We sommen hieronder de voornaamste wijzingen op:
Je betaalt eenmaal lidgeld voor de 8 Ginterbibliotheken (Torhout, Zedelgem, Koekelare, Jabbeke, Oudenburg, Ichtegem en Gistel).
Volwassen boeken kunnen vanaf de leeftijd van 14 jaar geleend worden (vroeger 15 jaar)
De geleende materialen kunnen slechts 1x verlengd worden, met een periode van 4 weken. In praktijk betekent dit dat wanneer je jouw materialen na 1 week verlengt, je deze na 5 weken leentijd zal moeten terugbrengen naar de bibliotheek! Wie wacht op het herinneringsbericht enkele dagen voor de inleverdatum, kan de materialen bijna 8 weken bij zich houden. Let wel dat materialen die gereserveerd zijn voor een andere lener, nooit verlengd kunnen worden.

Zomerleesactie

Ben je tussen 3 en 18 jaar, dan kan je een ‘leesreispas’ afhalen in de bib. Verzamel zes bestemmingen door boeken in zes verschillende genres te lezen en maak kans op mooie prijzen!

Verken deze zes ‘bestemmingen’:
Op expeditie: ontdek de dieren en de natuur in verhalen en informatieve boeken.
Op bibbertrip: trek je stoute schoenen aan en kies een spannend boek.
Op tijdreis: ga naar een ver of minder ver verleden.
Op wereldreis: pak je grootste rugzak en zoek een boek over een land hier ver vandaan.
Op beeldsafari: verken een fotoboek, een strip, een prentenboek…: alles met veel illustraties kan.
Op stap in wonderland: duik onder in een volledig verzonnen wereld: sciencefiction, fantasy, een ‘van de pot gerukt’ verhaal …

Na elke gelezen boek kan je een stempel vragen in de bib. Is je reis rond en je pas vol? Vul dan je gegevens in geef je pas ten laatste op 31 augustus af in de bib. Je maakt kans op mooie prijzen. Die worden op 11 september bekend gemaakt.

De zomerleesactie loopt van 1 juli t.e.m. 31 augustus. Iedereen tussen 3 en 18 jaar kan deelnemen. Ben jij een snelle lezer? Niets houdt je tegen om de reis meerdere keren te maken.

Laat je je graag verrassen? Dan kan je ook een verrassingsreis boeken. Vraag een verrassingspakket aan en we bezorgen je zes boeken passend bij de verschillende bestemmingen.Leesideeën vind je op www.boekenzoeker.be, op de website van de bib of via onze Facebookpagina.

We wensen jullie een goede leesreis!

Hebben de kinderen keuzestress? Bieblo helpt ze!

Voor kinderen is het vaak moeilijk om een tof boek te vinden in de rekken: al die keuze!
De bibliotheek van Torhout helpt deze jonge lezers een handje. De online applicatie Bieblo laat 6- tot 11-jarigen spelenderwijs boeken vinden die aansluiten bij hun interesses. Kinderen zien een afbeelding die een thema uitbeeldt, zoals fantasie, dieren, noem maar op. Swipen ze rechts, dan is het hun ding, swipen ze links, dan niet. Op het einde krijgen ze een digitale etalage met 8 covers. Deze boekentips zijn op dat moment beschikbaar in de bib en sluiten aan bij hun interesses en leeftijd. Voor kinderen is het een voordeel dat ze al na enkele kliks (of na wat swipen) meteen resultaat zien. Binnen de minuut hebben ze enkele goede boekentips te pakken. Bieblo is een fijne ondersteuning voor kinderen (en hun leerkrachten) in de zoektocht naar een geschikt boek. Ook tijdens een klasbezoek kunnen ze nu gericht boeken vinden die ze ook graag lezen.

Ontdek Bieblo op https://bieblo.be/#/torhout/torhout

Fundels: je favoriete boek en spel op je smartphone of tablet, nu vernieuwd!

Geen zin om deze zomer te sleuren met kinderboeken en spelletjes op reis? Dankzij Fundels heb je jouw favoriete boekjes via je smartphone of tablet altijd bij de hand. Zo spaar je plaats in je reiskoffer.

Fundels brengt al jaren bestaande prenten- en leesboeken digitaal en op een interactieve manier tot leven. Op basis van een gebruikersonderzoek kwamen een aantal punten naar boven om het gebruiksgemak te verhogen. Tijd dus om de volledige applicatie te vernieuwen.

Het gekende Fundels concept blijft bestaan. De focus ligt nog steeds op de combinatie van spelen en leren door elk digitaal boek aan te vullen met een aantal activiteiten waarbij het boek centraal staat. Je mag je aan enkele nieuwe toepassingen verwachten om de beleving en het leesplezier nog meer te stimuleren. Zo werd de tekenhoek verrijkt met een glitterstift, kan je in de theaterhoek extra effecten toevoegen aan je opgenomen filmpje en werden de spelletjes door pedagogen onder de loep genomen en aangepast waar nodig. Daarnaast werd de zoekfunctie uitgebreid, zodat je nog sneller en eenvoudiger het gezochte boek vindt. Eenmaal de boekjes gedownload zijn kan je ze ook offline beleven. Waar en wanneer je maar wilt! Geen probleem dus als je even zonder wifi zit.

Fundels-boekjes leen je door in te loggen met een MijnBibliotheek-profiel of door een QR-code in te scannen. De QR-codes vind je in de bibliotheek of ontvang je via school. Het aanmelden in de nieuwe Fundels-app wordt zo een pak eenvoudiger. Als extraatje geniet je als bibliotheekbezoekers van extra uitleningen tijdens de schoolvakanties. Download en ontdek de nieuwe app nu, thuis of in de bibliotheek.
Vanaf half september: thuis e-boeken lenen op je eigen toestel
Vanaf half september kan je als lid van bibliotheek Torhout e-boeken lenen op je eigen toestel via cloudLibrary. Je kan 2 e-boeken tegelijk lenen voor 6 weken. Als de uitleentermijn afloopt, verdwijnen de e-boeken vanzelf van je toestel, dus over boetes hoef je je geen zorgen te maken. Je kan ook tot 2 e-boeken reserveren die je graag nog wil lezen.
De e-boeken zijn beschikbaar op tablet, smartphone, computer en de meest courante e-readers zoals Kobo en Tolino. In cloudLibrary zie je welke e-boeken je kan lenen of reserveren. Met één muisklik zet je e-boeken op je leesplankje en start je met lezen.
Het gaat voornamelijk om Nederlandstalige boeken en een beperkt aanbod Engelstalige werken. De collectie richt zich tot volwassen leners en bevat vlot leesbare fictie, literaire en populaire romans, maar ook toegankelijke non-fictie. De meerderheid van Vlaamse uitgevers zet haar schouders onder het platform. Je vindt er boeken van onder meer Arnon Grunberg, Kris Van Steenberge, Stefan Brijs, Luc Deflo, Pieter Aspe, Per Olov Enquist, Nicci French, Rudi Vranckx, Bart Aerts, Josje Huisman, Pascale Naessens en nog veel meer.
Het cloudLibrary-platform is erg gebruiksvriendelijk, zodat jong en oud, digitaal vaardig en digibeet er vlot mee aan de slag kunnen. De dienst wordt aangeboden in samenwerking met Cultuurconnect, Standaard Boekhandel en Bibliotheca (cloudLibrary).
Het is ook nog altijd mogelijk om een e-reader van de bib te reserveren met je favoriete e-boeken.

Blijf op de hoogte

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste ‘Bib-nieuws’? Schrijf je dan in via onze Bib-nieuwsbrief. We zullen via deze weg ook het exacte heropeningsmoment communiceren.
Inschrijven kan via https://torhout.bibliotheek.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *