De ziel van Vlaanderen geopend: Een reis door het erfgoed van De Panne

De 35ste Open Monumentendag opent de deuren van Vlaanderens rijke erfgoed, met De Panne als stralend middelpunt. Van historische villa’s tot artistieke galerijen en nostalgische tramritten, de dag belooft een culturele reis van ongekende rijkdom.

Een eeuwenoude traditie herleeft

Aankomende zondag markeert een feestelijke gebeurtenis in Vlaanderen: de 35ste Open Monumentendag. Het is de dag waarop de deuren van talloze erfgoedschatten wijd opengaan, zodat we allemaal getuige kunnen zijn van de rijke cultuurhistorie die onze regio te bieden heeft.

Een schat aan verhalen in De Panne

In De Panne is de passie voor erfgoed onmiskenbaar. De lucht hangt hier zwaar van verhalen, van geschiedenissen die wachten om verteld te worden. Hier ontrafelen de mysteries zich voor iedereen die bereid is om te luisteren.

Het verleden in de Dumontwijk

In het hart van de Dumontwijk staat een majestueuze historische villa. Hier laat acteur Onno van Gelder jr. de geest van August herleven, een dienaar uit de vroege 20e eeuw. Zijn innerlijke wereld wordt blootgelegd in een hartverscheurende brief, geschreven op een verloren middag.

Affiches: Spiegels van de Belgische ziel

Een unieke tentoonstelling in het Gemeentehuis onthult de ziel van de Belgische kust. Elk affiche vertelt een eigen verhaal – van vissersdorpen tot grootstedelijke allure. Het is een visuele odyssee door tijd en ruimte, gecureerd door de kenner Karl Scheerlinck.

Monumenten van tijdloze elegantie

De tijdloze architectuur van Villa Bella Stock en Villa Zomerrust spreekt boekdelen over de culturele renaissance van hun tijd. De eerste, een ode aan de cottagestijl, is vernoemd naar het gelijknamige boek van Hendrik Conscience, terwijl de laatste de creatieve flair van architect Jozef Viérin belichaamt.

Artistieke reflecties in Villa Nano-Nanine

De muren van Villa Nano-Nanine, een juweel uit 1936, weerspiegelen de samensmelting van diverse architecturale stijlen. Tegenwoordig huisvest het de kunstgalerij Amagoya, een plek waar kunst en geschiedenis hand in hand gaan.

Een rit door het geheugen

Bij de Oude Tramstelplaats van De Lijn krijgt men een inkijkje in de transportevolutie, compleet met miniatuurtrams en boekenverkoop. Een nostalgische rit wacht op de avontuurlijken onder ons.

Terug in de tijd bij Retrohuis De Viswinkel

Ten slotte nodigt Retrohuis De Viswinkel uit voor een diepe duik in het verleden van het vissersdorp. Elk object hier zingt een lied van vervlogen tijden, van dromen en ambities van een andere tijd.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be