De zee fluistert tijdens het schaken, de pion spreekt, de koningin kijkt toe, terwijl de paarden en de torens de koning schaakmat zetten.

Aan de kust van Oostende, waar de golven onophoudelijk tegen de zeedijk slaan en meeuwen hun eeuwige lied zingen, is een nieuw tijdverdrijf ontstaan. Het ruisen van de zee, de roep van de meeuwen, en het klakken van schaakstukken worden één, dankzij een uniek initiatief: Wijkprikkels, Schaken aan Zee.

Harmonie tussen stad en zee

Oostendenaars Kevan Seynaeve en Pieter Vierstraete, bezield door een passie voor het schaakspel, zagen een kans om de inwoners dichter bij elkaar én bij de zee te brengen. Zo ontstond het idee om schaakspelen toegankelijk te maken voor alle bevolkingsgroepen van de stad, waarbij het spelbord en de zee samensmelten tot een tableau van ontspanning en inzicht.

Een spel dat generaties verbindt

Wijkprikkels, een initiatief van de stad, heeft als nobel doel de sociale cohesie te versterken. Verschillende inwoners hebben hun creatieve voorstellen ingediend, en tussen deze juweeltjes van ideeën schittert het project van Vierstraete en Seynaeve. Vooral Seynaeve, die al eerder jonge geesten liet kennismaken met de dieptes van het schaakspel door zijn project ‘Schaken op School’, gelooft sterk in de verbindende kracht van het spel. “Schaken is als een dans van gedachten, een subtiele conversatie tussen twee personen. Het schaakbord wordt een ontmoetingsplek, waar begrip en waardering hand in hand gaan,” zegt hij.

Onverwachte schaaktaferelen

Tussen de statige Drie Gapers en de levendige surfclub, onthult Oostende nu haar verborgen schaakparadijzen. Op diverse zitbanken, gesierd door schaakborden geschilderd met artistieke precisie, kunnen bewoners en bezoekers zich verliezen in het spel, terwijl ze genieten van een adembenemend zicht op de horizon. Ook biedt de stad extra ruimte door picknickbanken uit te rusten met schaakborden.

Voor wie de zeebries voelt en de roep van de schaakstukken niet kan weerstaan, zijn sets beschikbaar op drie centrale locaties: Kaap, de Surfclub en de Bibliotheek. En voor degenen die nog onbekend zijn met de finesse van het spel, staat de stad klaar met een helder reglement, te vinden op hun website.

Een vlotte schaakpartij

Oostendenaars die zin hebben in een wedstrijdje schaken kunnen een set met schaakstukken ontlenen bij Kaap (Koning Boudewijnpromenade 10), de Surfclub (Koningin Astridlaan 7) of de Bibliotheek (Wellingtonstraat 17) binnen de openingsuren.Om een schaakstuk te ontlenen, tonen ontleners hun identiteitskaart en telefoonnummer aan de partner. Schakers vinden bij elke partner een stoepbord met daarop meer info en de spelregels voor een vlotte schaakpartij. Wie het schaken nog niet meteen onder de knie heeft, kan steeds een beroep doen op het spelreglement dat terug te vinden is op de website www.oostende.be/wijkprikkels.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be