De Westhoek-mobiliteitsplannen – Informatiemoment op 27 september om 19u30 in het Esenkasteel

Het Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan Westhoek, vertegenwoordigd door 15 gemeenten binnen de vervoerregio Westhoek, stelt ingrijpende veranderingen voor in de mobiliteitsinfrastructuur van de regio. Het digitale dossier, open tot 15 oktober, biedt gedetailleerde inzichten. Belangrijke voorstellen betreffen de stad Diksmuide en haar verkeersstromen. Inwoners worden uitgenodigd hun mening te geven en informatie te verzamelen tijdens een bijeenkomst op 27 september.

Westhoek’s mobiliteitsuitdagingen

Sinds 17 augustus wordt de gemeenschap uitgenodigd om mee te denken over het Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan Westhoek. Een uitnodiging die strekt tot 15 oktober. Een kans voor burgers om te duiken in de plannen van vervoerregio Westhoek, een organisatie die de belangen van maar liefst 15 gemeenten vertegenwoordigt. De lokale overheden hebben in deze vervoerregio een belangrijke stem, gericht op het gezamenlijk aanpakken van mobiliteitsvraagstukken.

Het digitale dossier

Voor diegenen die de voorstellen willen doorgronden, is het gehele dossier beschikbaar op het internet. Dit rijke en uitgebreide dossier biedt inzicht middels twee rapporten en diverse informatieve kaarten. Bovendien wordt er dieper ingegaan op zaken met een toegevoegd ontwerp Plan-MER-rapport, waarin essentiële informatie wordt verstrekt.

Voorgaande visies en nieuwe voorstellen

De stappen die nu worden ondernomen, zijn niet zonder precedent. In 2020 werd een visieplan gepresenteerd waarin specifieke aandacht uitging naar vrachtverkeer en wegencategorisering – fundamenteel voor zaken zoals de kilometerheffing voor vrachtwagens. Diksmuide, een van de betrokken gemeenten, wordt geconfronteerd met ingrijpende voorstellen. Hierbij gaat het onder andere om een herdefiniëring van wegencategorisering en het introduceren van een vrachtwagenroutenetwerk.

Aandachtspunten voor Diksmuide

Wat opvalt, is het voorstel om een belangrijke verkeersader, de primaire weg type 2 (N369) vanaf het centrum van Diksmuide tot aan Middelkerke (E40), te herzien naar een interlokale weg. Dit zou kunnen betekenen dat zwaar verkeer voor een aanzienlijke periode door het hart van de stad blijft stromen. Daarnaast wijst dit voorstel op het mogelijke einde van de plannen voor een noordwestelijke ringweg rond Diksmuide.

Participatie en informatie

Hoewel het niet zeker is of dit plan ter discussie zal komen in de volgende gemeenteraad, hebben inwoners toch de mogelijkheid om hun stem te laten horen. Echter, deze participatie lijkt enigszins beperkt tot het indienen van opmerkingen over het plan. Gelukkig wordt er op 27 september om 19:30 uur een informatiemoment georganiseerd in het Esenkasteel, alwaar geïnteresseerden – na inschrijving – welkom zijn.

Contactgegevens:

Voor meer informatie en inschrijvingen, bezoek www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid/vervoerregios/vervoerregio-westhoek

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *