De Vleugels van Triomf: Marc Desplenter en Freddy Simoens’ Fenixen van Barcelona in Vlaanderen met hun eigen duif

Het is algemeen bekend dat Marc Desplenter uit Kortemark, een man van 61 zomers, naast het runnen van zijn gerenommeerde restaurant ‘De Chantilly’ in Torhout, een bijzondere passie koestert voor het houden van duiven. Wat we echter nog niet wisten, is dat zijn topduif, liefkozend ‘De Catalaan’ genoemd, de natie zou veroveren in de afgelopen Barcelona-wedstrijd, waar hij de concurrentie van 6533 andere duiven achter zich liet.

‘De Catalaan’, wiens officiële stamboeknummer BE20-3069272 luidt en wiens geboortejaar 2020 is, heeft zijn naam gevestigd als een zeer opmerkelijke duif in de competitieve wereld van de duivensport.

In het kleine dorp Edewalle wordt een uitgebreide groep van ongeveer 250 duiven onder de zorgzame handen van Freddy Simoens in topconditie gehouden voor Marc Desplenter. Deze duiven worden getraind voor de lange afstanden, de zogenaamde ‘fond’, en hebben dit jaar deelgenomen aan de zes meest uitdagende internationale wedvluchten.

Volgens Marc Desplenter heeft ‘De Catalaan’ zich nu gevestigd als “de beste duif van Europa op dit moment”. Zo’n titel wekt ongetwijfeld de interesse van duivenliefhebbers van over de hele wereld.

Zouden we binnenkort dus verrast kunnen worden door het aanzicht van Japanners, Chinezen of Taiwanezen die hun opwachting maken in ‘de Chantilly’? Het zou een fascinerend schouwspel zijn, en een welverdiende erkenning voor de uitzonderlijke prestaties van ‘De Catalaan’.

Wonderlijke Vleugels: De Catalaanse Overheersing

In de blakende zomer van 2023, leek de wereld even haar adem in te houden. Het onvoorstelbare had plaatsgevonden; Marc Desplenter, bekend bij velen als de gedistingeerde eigenaar van het restaurant Chantilly in het rustige Torhout, had met zijn trouwe compagnon Freddy Simoens een onwaarschijnlijke triomf geboekt in Barcelona. Hun victorieuze duif, liefdevol “De Catalaan” genoemd, had het mensenhart veroverd, en het alledaagse van de duivensport radicaal verstoord.

Een Passie Vervlochten

Marc, een man van 61 zomers, gekenmerkt door zijn idyllische leven in Kortemark, stond niet alleen bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Hij koesterde eveneens een diepe fascinatie voor duiven, een onverwachte hartstocht die hem een trofee zou bezorgen die zijn bestaan voor altijd zou veranderen. Te midden van de goudglanzende graanvelden van Edewalle, zorgde Freddy Simoens voor de 250 duiven die Marc zo zorgvuldig koesterde. Samen werkten ze onophoudelijk om hun vogels klaar te stomen voor de meest slopende internationale races. Tussen deze vleugelslag was er een duif die het firmament zou raken – De Catalaan.

De Catalaanse Feniks

De Catalaan, geboren uit de stormen van 2020, was geen doorsnee vogel. Met zijn stamboeknummer eeuwig vereeuwigd in de annalen van de duivensport, liet hij een blijvende indruk achter. Met zijn ongekende kracht en vastberadenheid, voortkomend uit zijn vaders Nederlandse bloed en moeders Catalaanse oorsprong, raasde De Catalaan langs zijn rivalen. Tegen een zee van 6533 duiven, zegevierde De Catalaan in de nationale race van Barcelona, en kroonde zichzelf tot de kampioen van het Europese luchtruim.

De Unieke Verbondenheid

Freddy, de ongeziene spil van het succes, deelde een uitzonderlijke band met De Catalaan. De duif die in 2020 zijn nest betrad, had Freddy’s hart gewonnen en zijn passie voor de duivensport naar ongekende hoogten gebracht. Hij sprak over de uitputtende trainingen, de moeilijke dagen, en de overwinningen. En hij onthulde de unieke mix van erfgoed en doorzettingsvermogen die De Catalaan onderscheidde van zijn gevederde collega’s.

Het Moment van Overheersing

Het moment dat De Catalaan als eerste de eindstreep van de nationale race in Barcelona overschreed, zal niemand snel vergeten. De intense vervoering en verbazing die Marc en Freddy overspoelden toen ze hun Catalaan zagen binnenkomen, tartte alle beschrijving. Het was een moment van onversneden extase, een bevestiging dat alle inspanningen en opofferingen de moeite waard waren geweest.

De Echo van de Overwinning

Vandaag de dag is De Catalaan meer dan een duif. Hij is een embleem van doorzettingsvermogen, passie en, boven alles, overheersing. Voor Marc en Freddy belichaamt hij hun liefde voor de duivensport, een passie die hen naar de hoogste toppen van succes heeft geleid. Het verhaal van De Catalaan is er een van onwaarschijnlijke zege. Maar meer dan dat, het is een verhaal over de kracht van vriendschap en het vermogen van het menselijke hart om alle tegenstand te overwinnen.

Het Samenspel van Overwinnaars

Het succes van Marc Desplenter van de Chantilly in Torhout en Freddy Simoens is niet iets wat uit het niets is ontstaan. De verwevenheid van hun arbeid en zorg ligt aan de basis van hun triomf in Barcelona met de Catalaan, een van de meest prestigieuze duivenrassen. Hun onfeilbare verbond bleek de sleutel tot succes te zijn.

De Kracht van Routine en Gezondheid

De sleutel tot topvorm bij duiven zit in de dagelijkse routine. In dit geval bleek de samenwerking met een veearts van cruciaal belang om de duiven in topconditie te houden, vooral tijdens de koude wintermaanden. De veranderingen die in de afgelopen zestig jaar hebben plaatsgevonden in de verzorging van deze vogels, van ongecontroleerde voeding tot regelmatige controles door een veearts, getuigen van een veranderende visie op de duivensport.

De Uitdagingen van Afstand en Tijd

Elke duivenrace vormt een unieke uitdaging, waarbij de fysieke conditie van de duiven en de timing van de lossing van het grootste belang zijn. Voor deze meesters van de duivensport was de grootste uitdaging van dit jaar een internationale wedstrijd met een relatief jonge ploeg duiven. Ondanks de moeilijkheden bewezen ze hun vaardigheden en kwamen ze zegevierend uit de strijd.

De Catalaan – De Koning van de Lucht

De Catalaan, de duif die hen naar de overwinning vloog, is volgens kenners een van de beste duivenrassen van Europa. Deze bijzondere duif heeft met zijn indrukwekkende prestaties tijdens drie verschillende wedstrijden, van 900km tot 1060km, een duidelijke stempel gedrukt op de wereld van de duivensport.

De Echo van de Overwinning

Het succes van de Catalaan heeft niet alleen invloed gehad op de individuele prestaties, maar ook op de algemene strategie die ze zullen gebruiken voor toekomstige wedstrijden. Toch lijkt het erop dat het bewezen systeem, gebaseerd op routine en gezondheidscontroles, de basis zal blijven van hun toekomstige strategieën. De Catalaan heeft immers bewezen dat het werkt, en hun overwinning is een bevestiging van hun meesterschap in de kunst van de duivensport.

De Melodie van Geduld en Toewijding

In de wereld van duivensport is niets vanzelfsprekend. Het vergt een specifieke combinatie van zorg, aandacht, en discipline om de duiven te laten pieken op het juiste moment. Freddy Simoens en Marc Desplenter zijn zich bewust van deze balans en hebben hun routine tot een wetenschap verheven. Van de zorgvuldige voeding tot het geduldige wachten op het juiste moment van lossing, elke stap in hun proces is een symfonie van harmonie en afstemming.

De Kunst van de Voorbereiding

De voorbereiding op een wedstrijd is evenzeer een kunst als de race zelf. De maanden februari zijn bijzonder uitdagend, aangezien de duiven slechts een keer per dag, ‘s morgens om 7 uur, naar buiten kunnen. Toch weet dit duo deze uitdaging met vindingrijkheid en vasthoudendheid het hoofd te bieden, waarbij ze zorgvuldig toezien op de conditie van de duiven en ervoor zorgen dat ze in topvorm zijn voor de race.

De Hoogtepunten van Competitie

De 145 internationale wedstrijden waar ze aan deelnamen was een bijzondere beproeving van hun vaardigheden en de conditie van hun duiven. Ondanks het feit dat vele topduivenliefhebbers deelnamen, was hun succes het resultaat van minutieuze controle en zorg voor hun duiven, met name de Catalaan. Het gezegde “de duivel zit in de details” is nooit relevanter geweest dan in deze context.

De Catalaan – De Buitengewone

Het is duidelijk dat de Catalaan een bijzondere plaats inneemt in de harten van dit duo. Met drie overwinningen op rij heeft deze duif niet alleen hun trots, maar ook hun reputatie in de duivensport gevestigd. De prestaties van de Catalaan spreken boekdelen over hun toewijding en deskundigheid.

De Toekomst van Overwinningen

Hoewel het succes van de Catalaan heeft bijgedragen aan hun huidige roem, blijven ze vooruitkijken. Ze zijn van plan om hun bewezen systemen te blijven gebruiken, terwijl ze ook blijven zoeken naar nieuwe manieren om hun expertise en succes te vergroten. Het is duidelijk dat de wereld van de duivensport nog veel meer kan verwachten van dit bijzondere duo, Marc Desplenter en Freddy Simoens. De hemel is de grens voor deze meesters van de lucht.

Het ontwaken van de Catalaan

De zon had haar gouden draden pas over de horizon geweven toen Marc Desplenter en Freddy Simoens een betoverende overwinning in Barcelona binnenhaalden met hun Catalaan. De echo van hun triomf was nog maar net begonnen te resoneren binnen de internationale duivensport toen er interesse rees van over de hele wereld.

De Triomfantelijke Thuiskomst

Op een late vrijdagavond, zo rond 22 uur, kreeg de Catalaan zijn glorieuze welkom. Hij was het stralende middelpunt van de internationale duivensport. Makelaars uit België en Nederland kwamen op bezoek, allen geïntrigeerd door de Catalaan, met voorstellen om de duif te kopen. Maar de heren Desplenter en Simoens hadden andere plannen. Ze hadden een visie: ze wilden een team vormen rond de Catalaan, die zijn waarde al had bewezen.

Echo’s van een Legende

De Catalaan had niet alleen opschudding veroorzaakt onder de duivenliefhebbers, maar had ook de aandacht van de media getrokken met zijn uitzonderlijke prestatie. Hij was een belofte voor de toekomst, en met zijn pensioen in zicht, stond hij op het punt om een legende te worden. Desplenter en Simoens zagen de toekomst rooskleurig in, met plannen om een nieuw ras van duiven te kweken uit de Catalaan.

De Toekomst van de Duivensport

De duivensport had zijn uitdagingen, met het aantal liefhebbers dat gestaag afnam. Maar ondanks deze uitdagingen hadden Desplenter en Simoens de moed om door te gaan, voortgedreven door hun passie voor de sport en hun liefde voor hun duiven. Hun grootste uitdaging was wellicht het aantrekken van jonge mensen naar de duivensport. Desplenter en Simoens waren er echter van overtuigd dat hun Catalaan het potentieel had om dit te veranderen.

Sleutels tot Succes

Succes in de duivensport was niet alleen afhankelijk van goede verzorging en evenwichtige voeding, maar ook van de genetica van de duiven. De stamboom van de Catalaan, zowel aan moeders- als vaderszijde, was gevuld met nationale en internationale toppers, wat de Catalaan de perfecte mix van genetica gaf voor succes.

De Vervulling van een Droom

Bij de terugkomst van de Catalaan waren ze met z’n drieën: de twee mannen en hun kampioenduif. Ze waren getuige van een moment van pure magie, van het vervullen van een droom. En terwijl de Catalaan genoot van zijn welverdiende rust, keken Desplenter en Simoens uit naar de toekomst, vol hoop en vol dromen voor de volgende generatie van Catalaanse wonderduiven.

De roep van de Catalaan

De Catalaan had een blijvende indruk gemaakt op het internationale duivenplatform. Zijn fenomenale prestatie had zelfs niet-duivenliefhebbers bereikt, die het nieuws via diverse media vernamen. De Catalaan was een lichtbaken, een hoop voor de toekomst. Met zijn waarde reeds hoog genoeg om hem te riskeren aan roofvogels, zou zijn erfenis veilig voortleven door het kweken van zijn nageslacht.

Verankerd in het Heden, Verlangend naar de Toekomst

Desplenter en Simoens konden de vraag naar de Catalaan nauwelijks bijhouden. Maar hun focus lag niet alleen bij hun sterduif. Ze hadden nog talloze andere duiven om voor te zorgen, te trainen en te koesteren. Ze waren constant op zoek naar manieren om hun duiven in topconditie te houden, altijd klaar voor de volgende grote wedstrijd.

Uitdagingen op de Horizon

De sport van het duivenracen had zijn eigen uitdagingen. De roofvogels waren een constante bedreiging, met hun scherpe klauwen en hongerige blikken. En toch was het juist deze uitdaging die het allemaal zo spannend maakte, die de adrenalinerush van de sport voedde.

Het Vervagen van de Grenzen

Desplenter en Simoens hadden de duivensport op een nieuwe manier benaderd. Ze hadden de sport getransformeerd in een dynamisch veld, waar genetica, training, verzorging en voeding een symbiotische relatie vormden voor succes. Ze hadden een nieuwe standaard gezet, niet alleen in België, maar op internationaal niveau.

De Legacy van de Catalaan

De Catalaan had zijn stempel gedrukt op de wereld van het duivenracen. Zijn nalatenschap was nu verankerd in de genen van zijn nakomelingen. En terwijl Desplenter en Simoens keken naar hun nieuwe generatie van duiven, zagen ze de echo’s van de Catalaan in hun ogen.

Epiloog: De Triomf van de Catalaan

De Catalaan was meer dan een duif. Hij was een symbool van hoop, een icoon van doorzettingsvermogen, en een levende legende van de duivensport. En terwijl hij genoot van zijn welverdiende pensioen, zouden Desplenter en Simoens zijn verhaal blijven vertellen – een verhaal van triomf, passie en ongeëvenaarde toewijding aan de sport van het duivenracen.

Vleugels van Overwinning: De Duiven van Barcelona

In de charmante stad van Torhout, worden de lucht en het leven gevuld met een zacht gekoer. De gevederde hoofdrolspelers van dit verhaal zijn de duiven van Marc Desplenter van de Chantilly en Freddy Simoens. Een unieke combinatie die op een dag de stad Barcelona veroverden met hun Catalaanse duif. Als kindervrienden ontstond een band, een vriendschap, omlijst door de gedeelde liefde voor de duivensport. Hun reis is niet slechts een verzameling van wedstrijden en overwinningen. De gouden adem van de roem blaast een nieuw leven in hun realiteit, waarbij de verwachtingen voelbaar groeien en stress een ongenode gast wordt.

De Verzorger en de Duif: Een Unieke Verbinding

Onder het beschermende dak van de duivensport, wordt stress gezien als de onzichtbare vijand. Een vijand die niet welkom is in de wereld van duiven, want deze sierlijke dieren voelen de spanning en reageren daarop. Ondanks deze nieuwe druk, blijft Marc standvastig in zijn liefde voor de sport en de duiven, zijn passie voelbaar in elke interactie. Deze toewijding, de kern van Marc’s duivenverhaal, heeft zijn wortels in zijn kindertijd. Als een jongen van zes, bracht hij zijn vakanties door bij zijn grootouders, waar hij de duiven van de familie leerde kennen. Die ervaringen waren de eerste stappen naar de grootsheid die hij nu bereikt heeft.

Liefde, Passie en Geduld: De Essentie van de Duivensport

Eén van de meest bevredigende aspecten van de duivensport is de band die wordt opgebouwd met de duiven. Marc deelt deze liefde met Freddy, die de zorg voor de duiven als zijn eerste roeping ziet. Deze passie zorgt ervoor dat ze uren en dagen met hun gevederde vrienden doorbrengen, soms zelfs ten koste van hun persoonlijke leven. De duivensport is een roeping, een verslaving die niet zomaar kan worden genegeerd.

De Top Bereikt, De Horizon Verder: Nieuwe Doelen

Na de triomfantelijke overwinning in Barcelona, komen nieuwe doelen aan de horizon. Hoewel het behalen van een nationale titel een monumentale prestatie is, verlangen ze naar meer. Misschien een internationale vlucht winnen, hoewel dat een uiterst moeilijke opgave is. Of misschien nog een kampioenschap met de duiven. De toekomst is onzeker, maar één ding is duidelijk: hun liefde voor de duiven en de duivensport zal hen blijven drijven naar nieuwe hoogten.

Een Saluut Aan De Duivensport

Dankzij hun liefde voor de duivensport hebben Marc en Freddy hun stempel gedrukt op de wereld. Hun verhaal is een ode aan de sport, een bewijs van de diepe verbinding tussen mens en duif. We danken hen voor hun tijd en hun openhartigheid. Hun verhaal zal blijven inspireren en ontroeren. Het lied van de Catalaanse duif zal blijven klinken in de harten van duivenliefhebbers over de hele wereld.

De Verstrengeling van Liefde en Werk

In het hart van een zwoele zomerdag ontvouwt zich het verhaal van een bijzondere relatie; een die zich strekt over duizend kilometers, een band die wordt verweven door het delicate spel van geven en nemen. De esthetiek van dit relaas wordt gevormd door de ondefinieerbare vreugde van het houden en werken met duiven, een kunst op zich, die de protagonist zich eigen heeft gemaakt. Met een gepassioneerde tederheid die de grenzen van het begrijpelijke tart, onthult hij zijn liefde voor deze delicate taak, die zijn dagen vult van zonsopgang tot zonsondergang, 365 dagen per jaar.

Dromen en Verlangens

De horizon van zijn verlangens in de wereld van duiven, strekt zich uit tot ver buiten het zichtbare. Zijn aspiraties, omsloten in het mysterie van de toekomst, resoneren met de uitdagingen van de duivensport. Maar zowel Marc Desplenter als Freddy Simoens zijn nooit vergeten dat het bereiken van grote hoogten begint met kleine stappen. Zijn dromen worden gekenmerkt door het verlangen naar overwinningen, zowel op nationaal als internationaal niveau, en hij brandt van verlangen om een triomfantelijke vlag te planten op deze uitdagende pieken.

Zege en Feest

Het is niet de zoektocht naar roem die zijn streven naar uitmuntendheid voedt, maar de verrukkelijke smaak van overwinning zelf. De overwinning op de wedstrijd Barcelona, de zoete vrucht van hun noeste arbeid, nodigt hen uit om te feesten. De verleidelijke aroma van een zegevierende duif nodigt uit tot culinaire verwennerij, maar hij weet dat ware voldoening schuilt in de waardering van het moment zelf, niet in de vluchtige smaak van het feestmaal.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )