De verzwegen rijkdom van Hamas’ heersers

Dit artikel schetst een beeld van de discrepantie tussen de levens van de leiders van Hamas en de Palestijnse burgers in de Gazastrook. Terwijl miljoenen worstelen met armoede en werkloosheid, leiden enkele Hamas-leiders een leven in buitensporige rijkdom.

In de verstikkende greep van de Gazastrook, een landstrook die meer dan twee miljoen zielen herbergt, worstelt 39% van de bevolking met de wurggreep van werkloosheid. Toch, tegen deze sombere achtergrond, schittert de onverklaarbare rijkdom van een elite. Een handvol dollar miljonairs verheft zich boven de massa, de leiders van Hamas, badend in weelde, ongenaakbaar in hun luxe villa’s. Deze machthebbers pronken onbeschaamd op sociale media met limousines en verkwisten hun dagen in de duurste hotels ter wereld.

Het geheime fortuin en de ontwrichting van Gaza

Elizabeth Rosenberg, een functionaris van het Amerikaanse Ministerie van Financiën, onthult dat Hamas immense bedragen genereert met geheime investeringen. Tegelijkertijd destabiliseert de beweging de Gazastrook, een regio die al geplaagd wordt door strenge levens- en economische omstandigheden.

De elite van Hamas ontmaskerd

Ismail Haniyeh, 61 jaar en vader van dertien kinderen, voert de lijst aan. Als leider van Hamas en hoofd van de regering in Gaza leeft hij sinds 2019 in ballingschap. Zijn dagen slijt hij in luxehotels in Qatar en Turkije, en hij commandeert zijn milities vanuit de schaduw van weelde. Zijn reisroute omvat privéjets naar Teheran, Istanbul, Moskou en Cairo. Zijn zoon, Maaz, is een vastgoedmagnaat in Gaza, bekend als ‘de vader van huizen’. In Turkije laat hij zich vaak zien met vrouwen en alcohol, een schril contrast met de wetten van de Islam. Het fortuin van de familie Haniyeh wordt geschat op 2,5 miljard dollar.

Khaled Mashal, 67 jaar oud, voormalig hoofd van het politbureau van Hamas, ontvluchtte Damascus voor Qatar in 2012 met 1,5 miljard dollar. Vanuit Doha controleert hij nu de vastgoed- en financiële operaties van de groepering.

Mousa Abu Marzouk, 72 en de tweede man binnen Hamas, belast met internationale betrekkingen, bracht veertien jaar door in de VS, waar zijn zes kinderen geboren werden. Zijn fortuin wordt geschat op 2 miljard dollar.

Yunis Kafisheh, 67, verantwoordelijk voor de financiën van Hamas, verblijft in Istanbul. De Turkse president verleende hem een Turks paspoort onder de naam Hashemet Aslan. Een bouwbedrijf dat voor Hamas werkt, maakte ongeveer 2 miljoen euro in 2022.

De Gazastrook: een bevolking in de schaduw van macht

De Palestijnen in Gaza zijn gijzelaars van een beweging die geen oog heeft voor het gewone volk. De interesse van Hamas in hun lijden is puur economisch; het lijden versterkt hun macht en vult hun zakken. Hoe armer en hulpelozer de bevolking, hoe vatbaarder zij zijn voor propaganda en intimidatie, hoe eenvoudiger ze te controleren zijn.

Dit scenario is geen zeldzaamheid; het spiegelt de situatie in andere dictaturen, waar rijkdom, macht en veiligheidstroepen geconcentreerd zijn in de handen van een kleine groep die een machteloze en onderdanige bevolking domineert.

De weg naar verandering

Hoe kan deze situatie worden omgekeerd? Zal de lange weg van evolutie, onderwijs en economische stabilisatie hulp bieden? Dit zijn vragen van onmetelijke complexiteit. Maar één ding staat buiten kijf: de belangrijkste stap is het stoppen van het doden van burgers, overal.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be