De verborgen melancholie van de zomer

De onverwachte somberheid van zonnige dagen

Zomer. Een seizoen vol zonneschijn, bijeenkomsten en vrijheid. Toch is er een minder besproken aspect: de zomerdepressie. Hulporganisatie Tele-Onthaal wijst erop dat de schijnbaar vreugdevolle periode niet voor iedereen een festijn is. Voor sommigen brengt het zelfs donkere wolken met zich mee.

De paradox van de zomerse vreugde

Voor velen staat zomer gelijk aan plezier, maar voor anderen is het een uitdaging. Het licht dat je slaapritme beïnvloedt, de onzekerheid over je lichaam of het ontbreken van gezelschap voor zomerse festiviteiten kan een zwaar gevoel teweegbrengen. Norman Rosenthal, psychiater, sprak al in de jaren 80 over seizoensgebonden depressie, waarbij zelfs zinderende hitte een sleutelfactor kan zijn.

De impact van sociale media

In deze digitale tijd voegt sociale media een extra laag toe. De schijnbaar perfecte levens en constante stroom van uitnodigingen kunnen overweldigend zijn, waardoor het gevoel ontstaat iets te missen. Veronique Maes, psychotherapeut bij PTC in Gent, herkent dit en benadrukt het belang van het luisteren naar eigen behoeften.

Terug naar het innerlijke kind

Het gevoel van somberheid kan vaak teruggevoerd worden naar ervaringen uit de kindertijd. Door in contact te komen met dit innerlijke kind, kan men de wortels van hedendaagse gevoelens ontdekken en er effectief mee omgaan.

Stappen naar herstel

Handelen is essentieel. Of het nu gaat om het starten van een nieuw avontuur, het opzoeken van nieuwe contacten of simpelweg je hart luchten, actie kan een wereld van verschil maken. Bovendien benadrukt Maes dat er altijd hulp beschikbaar is voor diegenen die het nodig hebben.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be