De verborgen dubbelrol van een technicus: van warmtepompen naar kunstdiefstal

Een 53-jarige technicus uit Waasmunster maakt een zijstap van zijn professionele carrière naar de wereld van kunstdiefstal. Na een reeks diefstallen in kunstgalerijen en designwinkels, en dankzij het alerte optreden van een winkelmanager en de politie, wordt hij uiteindelijk ontmaskerd en gearresteerd.

Zondag 20 november 2022, 15:30 uur, Design Oostende, Oostende

Het is een dag als alle andere in Design Oostende, totdat een onopvallende man de winkel betreedt. Met een grijze jas, sjaal en pet laat hij weinig tot de verbeelding over. Deze man, die zijn sporen verdiend heeft in de wereld van warmtepompen en ventilatiesystemen, kiest voor een dubieuze zijweg: kunstdiefstal.

Hieronder tref je een foto van de handelsruimte van Design Oostende. Dankzij het alerte optreden van de mensen achter Design Oostende kon de zaak van de kunstdiefstallen mede opgelost worden. Zij werkten zeer goed samen met de Oostendse politie.

Een onverwachte dief onder bekenden

De ogenschijnlijk gewone klant wist zijn weg feilloos te vinden. Maar het vertrouwen van het personeel werd geschonden toen bleek dat een kostbaar bronzen beeldje, een kunstwerk van de Italiaanse Raffaella Benetti ter waarde van €3.750, was verdwenen.

Op zoek naar sporen

Na zijn vertrek beseffen ze de omvang van hun verlies. De bewakingscamera’s van de winkel, die de man vastlegden, vormen hun enige hoop. Vastberaden deelde Maarten de beelden op sociale media, hopend op een aanwijzing of een doorbraak.

Een kat-en-muisspel

De maanden verstrijken, en ondanks constante waakzaamheid op tweedehandswebsites en een lopend politieonderzoek blijft een concrete aanwijzing uit. Maar dan maakt de dief een cruciale fout: hij keert terug naar de plaats delict. Ditmaal rooft hij een beeldje van de Oostendse kunstenaar Olivier Pauwels ter waarde van €6.900. En deze keer zijn de camerabeelden helderder dan ooit.

De doorbraak

Het onderzoek neemt een wending als Maarten op een dag het eerder gestolen beeldje online tegenkomt. De verkoper? Niemand minder dan de dappere kunstdief, die zijn buit tentoonstelt in zijn eigen woning. Maar zijn roekeloosheid wordt zijn ondergang.

De vangst

Op 11 augustus 2023, 10:00 uur, Waasmunster, treedt de politie van Oostende in actie. De verdachte, de 53-jarige D.D., wordt geïdentificeerd en in zijn huis worden tot wel 200 kunstvoorwerpen aangetroffen. De omvang van zijn criminele carrière komt aan het licht. Ondanks zijn pogingen zich te verschuilen achter zijn pet en anonimiteit, kon de technicus uit Waasmunster niet ontsnappen aan de vastberadenheid van de politie en de hulp van de gemeenschap.

De nasleep

De rust keert terug. Veel van de gestolen kunstwerken vinden hun weg terug naar hun rechtmatige eigenaars, waaronder Design Oostende en Absolute Art Gallery. Dankzij de toewijding en inzet van de politie wordt gerechtigheid bereikt.

Kunstroof tijdens Glamoureuze Nacht aan de Kust

De zeelucht vermengt zich met de zinderende sfeer van wat de Nacht van het Zoute zou worden, een jaarlijks hoogtepunt van stijl en verfijning in Knokke. Maar onder het masker van dit mondaine evenement, schuilt een onverwachte bezoeker met sinistere bedoelingen.

Een dief in chique vermomming

Terwijl de menigte zich vergaapt aan de schittering en pracht van de braderie, wandelt een elegant geklede man de Absolute Art Gallery binnen. Eigenaar Yoeri De Backer had niet het flauwste idee dat deze man in zijn galerie chaos zou zaaien. Met de drukte van het evenement hadden de medewerkers van de galerie hun handen vol, waardoor een onoplettend moment onvermijdelijk leek.

Verdwenen: een meesterwerk van Halleux

In de krochten van de galerie, op de kelderverdieping, stond een reeks bronzen beeldjes – de creaties van kunstenaar Stéphane Halleux. Het duurde niet lang voordat men ontdekte dat een van deze beeldjes, met een prijskaartje van 13.500 euro, was verdwenen.

Snel handelen leidt tot ontdekking

11 augustus, Oostende – Dankzij het verdere onderzoek en de extra inspanningen van de Oostendse politie in samenspraak met Design Oostende werd een verdachte uiteindelijk geïdentificeerd: D.D., een 53-jarige man uit Waasmunster. Een man die zijn sporen verdiende in de technische wereld, maar nu een duistere zijstraat had ingeslagen. Een huiszoeking onthulde een schat aan kunstvoorwerpen, waarvan sommige wellicht door hem werden gestolen.

Een golf van kunstdiefstallen

Niet alleen Knokke of Oostende, maar heel Vlaanderen lijkt het toneel te zijn geweest van D.D.’s rooftocht. Het onderzoek gaat door, maar velen hebben nu al hun verloren kunstschatten terug – allemaal dankzij het vastberaden werk van de politie.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )