De toekomstige dierentuin van GAIA landt op de markt in Brugge

GAIA’s Dierentuin van de Toekomst, geïntroduceerd in Brugge, maakt gebruik van virtual reality technologie om bezoekers de mogelijkheid te bieden wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. Met deze innovatieve benadering probeert GAIA de traditionele concepten van dierentuinen te transformeren, met het oog op betere dierenwelzijn en publieke betrokkenheid.

Ontmoeting met de Toekomstige Dierentuin

Op donderdag 3 augustus maakte GAIA’s zomertoer een pitstop in Brugge om de Dierentuin van de Toekomst te introduceren bij het grote publiek. Deze vernieuwende benadering van dierenobservatie maakt gebruik van virtual reality technologie, waardoor bezoekers de kans krijgen om tijgers, olifanten, giraffen en pinguïns te bewonderen in hun natuurlijke habitat.

Een Belevenis door Virtual Reality

Deze vernieuwende dierentuinervaring verplaatst zich ver weg van de traditionele drukke poorten van de Belgische dierentuinen. Met behulp van een VR-bril kunnen bezoekers de wilde dieren van dichtbij bewonderen in hun natuurlijke leefomgeving. Hierbij wordt respect voor hun vrijheid gewaarborgd en worden ze niet verstoord in hun dagelijkse activiteiten.

De Huidige Stand van Zaken in Dierentuinen

Wereldwijd leven miljoenen wilde dieren in gevangenschap in meer dan 10.000 dierentuinen. Vaak worden deze dieren gehouden in verblijven die sterk afwijken van hun natuurlijke territorium, zowel qua grootte als inrichting. Dit resulteert helaas in ernstige mentale en fysieke aandoeningen bij veel van deze dieren, vooral in substandaard dierentuinen.

GAIA’s Nieuwe Voorstel

Met de virtual reality-ervaring stelt GAIA een alternatieve dierentuin voor die bovenstaand dierenleed en problemen omzeilt. Volgens Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, zouden dierentuinen zichzelf moeten heruitvinden door gebruik te maken van deze nieuwe technologieën. “Dieren die de meest nadelige gevolgen ondervinden van gevangenschap en die de hoogste welzijnseisen stellen, zoals olifanten, mensapen, en dolfijnen, kunnen in de eerste plaats worden vervangen door innovatieve technologieën,” stelt hij.

GAIA ziet een geleidelijk proces voor zich, met mogelijk ruimte voor een hybride dierentuin met zowel levende als virtuele dieren. Op lange termijn kunnen dierentuinen ook fungeren als opvangcentra voor wilde dieren, waar dringend behoefte aan is.

GAIA nodigt alle dierentuinen uit om een open dialoog aan te gaan over de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Met de lancering van de Dierentuin van de Toekomst wil GAIA hierbij een eerste stap zetten. Deze virtuele mogelijkheden, die nu beschikbaar zijn, zullen ongetwijfeld in de toekomst nog verder worden geperfectioneerd, en dit in het belang van zowel de dieren als de dierentuinen zelf.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )