De stille zwanenzang van “La Croisette”

Oostende’s juweel aan de zeezijde

OOSTENDE, Albert I Promenade – De gouden zon weerspiegelde zachtjes op de kabbelende golven van de Noordzee, terwijl de vroege avond zich aandiende. De wandelaars op de Albert I Promenade, die gewoonlijk bij restaurant “La Croisette” zouden stoppen voor een maaltijd of een drankje, stonden nu verbaasd stil bij de verzegelde deuren.

Inspectie onthult onregelmatigheden

Het was niet de eerste keer dat inspecteurs deze week hun schaduw over de drempel van “La Croisette” wierpen. Slechts enkele dagen eerder waren er al aanwijzingen dat er onregelmatigheden waren. De uitbater, een bekend gezicht in Oostende, kreeg de kans om zijn schip weer op koers te zetten, maar koos ervoor om in dezelfde wateren te blijven varen. En zo kwamen de inspecteurs, gewapend met hun bevindingen, voor een tweede keer terug.

Het duistere spel van zwartwerk

Het was het oude liedje van zwartwerk dat opnieuw werd gespeeld, een melodie die zo vaak wordt gehoord in de culinaire wereld, maar die zelden openlijk wordt gezongen. RVA liet er geen gras over groeien en besliste dat de deuren van dit iconische etablissement, althans voorlopig, gesloten zouden blijven. Ze werden daarbij bijgestaan door de altijd waakzame Oostendse politie.

De weg naar verlossing

Alleen een nieuwe controle en een volledige naleving van de sociale regels kunnen “La Croisette” de kans geven om haar deuren weer te openen en te schitteren aan de Oostendse kust. De stad, haar inwoners en de talrijke bezoekers wachten af in de hoop dat dit ooit glorieuze restaurant haar weg terugvindt.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be