De start van het Torhouts toeristisch seizoen !

1 april 2020 had het eerste verjaardagsfeest van Visit Torhout moeten worden. Door de coronamaatregelen werd de start van het toeristisch seizoen echter verschoven naar woensdag 1 juli. Maar het team achter de (intussen anderhalf jaar oude) Visit is daarom geen spetter minder enthousiast om u eindelijk te laten kennis maken met alle nieuwtjes in het aanbod!
We kennen Torhout als hoofdstad van het Houtland waar wandelaars en fietsers het jaar rond kunnen genieten van de vele groene wegen en kasteeldomeinen. Klopt volledig! Maar je vindt er ook steeds meer andere belevingen, unieke vervoersmiddelen en gloednieuwe streekproducten. Van city golf tot stadsspel, van vespa tot luchtballon, van wijn tot bier, en zoveel meer …
Het volledige aanbod is vanaf 1 juli te raadplegen in ‘de bijbel der genieters’, de nieuwe Visit-brochure. Verkrijgbaar in alle stadsgebouwen. Wil je via de nieuwsbrief op de hoogte blijven van alle toeristische tips en evenementen? Surf dan naar www.visittorhout.be.


3x nieuwe wandelroutes
Naast 3 kastelen pronken er op de Torhoutse kaart ook 3 prachtige groendomeinen. Daar zette het Visit Torhout team dit voorjaar op in. Zowel in Groenhove bos, Wijnendale bos en op domein d’Aertrycke komen er nieuwe wandelingen met opgefriste signalisatie én een brochure voor elk van deze groene longen. U kan alvast van start gaan want de bordjes en folder voor Groenhove zijn reeds geïnstalleerd en beschikbaar. Kom een exemplaar halen in het Vrijetijdshuis op de Markt. Onder meer heksje Flora verwacht je voor een mysterieuze toverwandeling.
Unieke belevingen
Ontdek vanaf heden al golfend de mooiste plekjes van Torhout! City Golf is een vernieuwende manier om mensen te laten kennismaken met de golfsport én de binnenstad. De gebruikelijke holes worden vervangen door targets die zich reeds in het centrum bevinden zoals standbeelden, zitbanken, fonteinen et cetera. Er is (gelukkig!) aangepast materiaal zodat er geen schade aan voertuigen of gebouwen kan aangebracht worden.
Daarnaast biedt Torhout in samenwerking met iChallenge ook tal van interactieve stadsspellen aan met behulp van GPS-navigatie. Op een luchtige en amusante manier kom je op ongeziene plekjes. Los vragen en opdrachten op, laat je leiden door kabouter Freddy, bevrijd virtuele gijzelaars in de Escape Game of achtervolg fictieve gangsters. Het kan allemaal!
Op originele wijze verplaatsen
Nog nooit kon je op zoveel verschillende manieren rondreizen in het Houtland. Via de website kan je een toeristisch treintje of een huifkar vastleggen. Heb je het stuur liever in eigen handen? Huur dan een vespa en kies tussen ‘De Ronde van Toeroet’ Small (50km), Medium (77km) en Large (114km), uitgestippeld door Vespaclub Roeselare! Nog meer adrenaline nodig? Geen probleem. Informeer dan bij het Vrijetijdshuis voor een ballonvaart in samenwerking met ballonvarenisvooriedereen.be.

“Het nieuwe toeristische seizoen heeft heel wat nieuwe en uitdagende activiteiten in petto voor jong en oud! Verken de verborgen kantjes van ons verrassende en gezellige stadscentrum, ga op ontdekking in één van onze vele bossen en parken of verwen jouw smaakpapillen met de nieuwste streekproducten. Ook de allerkleinsten zijn we niet vergeten! Heksje Flora verwacht hen voor een mysterieuze toverwandeling in Groenhove. Maar ook in domein d’Aertrycke en het bos van Wijnendale stippelden we verschillende nieuwe aantrekkelijke wandelingen uit”, vertelt Elsie Desmet, Schepen van Toerisme.

Bruisende musea
Ook onze musea openen opnieuw de deuren voor het grote publiek. Voor het Kasteel Ravenhof met het Museum Torhouts Aardewerk is dat 1 juli. Daar neemt kunstenaar Robin Vermeersch er zijn intrek van 11 juli tot 27 september 2020. Vermeersch brengt het aardewerk in dialoog met zijn sculpturen en tekeningen van wonderbaarlijke structuren en natuurlijke elementen. Zeker de moeite waard!
Het Kasteel Wijnendale volgt een weekje later op 8 juli. De 1000-jarige geschiedenis wordt er vanaf dit jaar in een herwerkt en opgefrist jasje verteld aan de bezoekers, met een leuke, interactieve fotomogelijkheid aan het eind. Benieuwd? Ga zeker eens langs. De toegang is gratis voor Torhoutse inwoners.
Het museum Torhouts aardewerk en het Kasteel van Wijnendale hebben alles in gereedheid gebracht om fris en Coronaproof de deuren te openen. Zo zorgen ook onze musea mee voor een leuke ‘Torhoutse zomer 2020’.  Loop zeker binnen in het Ravenhof en Wijnendale, ook voor kinderen is een tof parcourstje uitgewerkt. 

Iedereen welkom!’, aldus schepen van musea Lieselotte Denolf.

Nieuwe streekproducten

En het stopt maar niet. Met Wijngoed Thurholt en De Houtlandse Brouwers heeft Torhout er ook 2 streekproducten bij! Wijngoed Thurholt bestaat uit 3 kleinschalige wijngaarden, gelegen langs de Vredelaan. In de wijngaard wordt zowel witte als rode wijn verbouwd. Tijdens een bezoek word je rondgeleid door de wijngaard en krijg je uitleg over de historiek, de werkzaamheden en de verschillende druivenrassen. Achteraf werp je nog een blik achter de schermen in de ambachtelijke wijnmakerij en uiteraard mag een heerlijke degustatie hier niet ontbreken.  

Ook voor de Houtlandse Brouwers was het na enkele jaren experimenteren tijd om een eigen bier te creëren. Op een boogscheut van de Markt installeerden Bart Degrande en Johan Dhanens hun eigen brouwzaal. Ondertussen vloeiden er al verschillende bieren uit de brouwketels: 4 granenbier, amber tripel, dubbel bruin, koffiestout… De brouwerij wordt eveneens opengesteld voor bezoeken en tastings. Na een uitleg over het brouwproces en een rondleiding in de brouwerij, proef je van deze authentieke Torhoutse biertjes.

Op een zomer vol genot, schol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *