De reus van België: een unieke kijk in de Couchezmolen op 7 oktober

Een datum met geschiedenis

Op zaterdag 7 oktober 2023, op een moment waar de herfst de lucht met een knisperende frisheid vult, zal Zarren zijn grootste troef tonen aan de wereld.

Onder de vleugels van een molenaar

Zarren, een pittoresk plaatsje dat verborgen parels herbergt. Eén daarvan is zonder twijfel de Couchezmolen. Dit staaltje van vakmanschap, gebouwd uit het diepste rood van bakstenen, lijkt haast de lucht te raken. Als een waakzame reus torent hij uit boven de Belgische horizon, zijn naam waardig dragend als de hoogste molen van het land. 25 meter, van zijn voet tot aan de piekende nok, scheiden de molen van de grond die hij sinds jaar en dag bewaakt.

Een verhaal van zeven verdiepingen

Binnenin de molen wacht een wereld vol mysterie en geschiedenis. Het verhaal van de molen wordt verteld over de lengte van maar liefst zeven zolders. Elke etage fluistert zijn eigen geheimen van het verleden, en laat de bezoeker kennismaken met de reeds lang vervlogen molens die ooit het landschap van deze regio sierden. Een diepgaande reis die het verloop schetst van de verandering van simpel graan tot het fijnste meel, en de variëteiten van molentypes die daarbij betrokken zijn.

Verken de erfenis van Kortemark

Georganiseerd door Toerisme Kortemark, wordt de unieke gelegenheid geboden om dit monument te verkennen, begeleid door iemand die het rijke erfgoed van de molen kent als geen ander: een deskundige molenaar. Het is een ervaring, een stap terug in de tijd, om een stukje van de ziel van Zarren en de bredere Kortemark-regio te begrijpen.

Praktische informatie

Adres: Couchezmolen, Zarren-Lindestraat 51, 8610 Zarren Aanmelden kan via: https://kortemark.recreatex.be of door te bellen naar 051 56 61 08. Kosten: Geheel gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be