De renaissance van de Sportschuur: Panna-voetbal en passie verenigd

27 augustus 2023, 12:00 uur – Sportschuur Overleie

Een nieuwe adem voor Overleie

De zondagochtendzon lanceert haar eerste stralen op het zinderende kunstgras van de Sportschuur, een recent opgewaardeerde locatie nabij de KVK Jeugdacademie. Het gejuich van kinderen vult de lucht. Deze plek, ooit de thuisbasis van Stade Kortrijk, kent een renaissance. Met een investering van 23.700 euro uit het sociaal beleid, is de Sportschuur getransformeerd tot een epicentrum van sociaal-sportieve initiatieven. Wekelijks vinden hier meer dan 150 enthousiaste kinderen en jongeren hun weg, gedreven door passie en ondersteund door toegewijde organisaties.

Het ritme van de straat

In samenwerking met de sociaal-sportieve pioniers – Red Side Academy, vzw Himilo en Hoekhuis – heeft de stad een ambitieus evenement in petto. Het eerste grote panna-tornooi maakt zijn debuut. En alsof het ritme van de straat nog niet voelbaar genoeg was, verrijkt de Tilburgse straatvoetbalkunstenaar Nasser el Jackson het evenement met zijn aanwezigheid. Tweevoudig wereldkampioen ‘groundmoves’ en vice-wereldkampioen panna knock-out, Nasser’s vaardigheden zijn een lust voor het oog en een inspiratie voor de jeugd.

Een schouwspel voor iedereen

Dit is geen exclusief feestje. Of je nu zelf de bal beheerst of liever toekijkt hoe anderen dat doen, iedereen is welkom. De panna-arena opent om 12:00 uur en belooft tot 16:00 uur een schouwspel van techniek en flair. Als klap op de vuurpijl zullen de winnaars van deze sportieve krachtmeting worden geëerd met trofeeën die hun vaardigheid en toewijding belonen.

Voetbal van de straat

Panna-voetbal, een vorm van straatvoetbal, is niet zomaar een spel. Het is een symfonie van voeten, waarbij spelers in gevecht gaan op een klein veld, met een reeks behendige trucs en hoogstandjes. Hier zijn geen grenzen. De bal kan niet ‘uit’ gaan, waardoor het spel een continu en opwindend karakter heeft.

Toekomst vol potentieel

“Via deze initiatieven willen we jong talent laten bloeien en alle Kortrijkse kinderen en jongeren laten voelen dat ze van waarde zijn,” merkt Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang, op. De stad heeft duidelijk haar zinnen gezet op het ondersteunen van deze groeiende beweging, waarbij sport en samenleving hand in hand gaan.

(tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be).