De plotse verdwijning van Jevgeni Prigozjin

De mysterieuze reis van een Wagner-leider

Jevgeni Prigozjin, vaak aangeduid als de ‘Wagner-baas’, wiens naam synoniem is geworden met schaduwoperaties en geopolitieke intriges, stond op de passagierslijst van een privévliegtuig dat onlangs in de buurt van Moskou neerstortte. Het luchtruim boven de Russische hoofdstad is getuige geweest van een somber drama, waarbij het lot van Prigozjin momenteel gehuld is in mysterie.

Verloren in de lucht en tijd

Rusland’s staatsagentschap TASS bevestigde dat het vliegtuig, met een passagierslijst die de naam van Jevgeni Prigozjin droeg, op weg was naar het historische Sint-Petersburg. Aan boord bevonden zich zeven passagiers en een bemanning van drie – geen enkele ziel zou het tragische ongeluk hebben overleefd. De grote vraag blijft echter hangen als een donkere wolk boven dit verslag: was Prigozjin daadwerkelijk aan boord?

Glimp van een schaduw in Afrika

Slechts één zonsondergang eerder had de wereld een glimp opgevangen van de eens zo ongrijpbare Prigozjin. In een door Telegram gedeelde video zagen kijkers hem tegen een achtergrond van zand en woestijn – een tableau dat suggereert dat zijn voeten het Afrikaanse continent hadden betreden. Na maanden van speculatie over zijn verblijfplaats sinds een ruzie met de Russische legerleiding, leek dit nieuwe beeld aanwijzingen te geven over zijn recente bewegingen.

Het leven, zoals de wijsheid van oude filosofen suggereert, is een reeks onvoorspelbare momenten, verweven met het zogenaamde lot.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )