De onverzettelijke veerkracht van Wouter Vandooren en zijn familie: tragedie en triomf op de boerderij

Wouter Vandooren, een gepassioneerde boer uit Koekelare, maakte een tragische val en liep ernstige verwondingen op, waaronder een gebroken nekwervel. Ondanks zijn toestand is besloten dat de Dag van de Landbouw op zijn bedrijf zal doorgaan, gesteund door de gemeenschap en de onverzettelijke geest van de familie.

Een tragische val, een onbreekbare geest

De zon scheen misschien wel helder afgelopen maandag, de dag dat Wouter Vandooren een noodlottige val maakte door het dak van zijn bedrijf, maar niets had de impact kunnen voorbereiden die deze gebeurtenis zou hebben op zijn leven en dat van zijn geliefden. Met een open schedelbreuk, een gebroken nekwervel, kniefractuur en een beschadigde “elleboog” belandde hij in het AZ Delta in Roeselare. De MUG-helikopter diende ter plaatste te komen en iedereen was in shock bij het aanzien van de letsels die Wouter Vandooren er mee heeft opgelopen. Artsen en verpleegkundigen stonden versteld van zijn vechtlust en onverzettelijke geest en voor hem moet de dag van de Landbouw op zijn bedrijf gewoon doorgaan. Zelf zou hij er graag voor enkele momenten nog willen bij zijn, om even de sfeer te voelen, maar gezien de medische toestand zal dit zeer moeilijk te realiseren zijn.

Een blijvend eerbetoon aan de landbouw

Ondanks deze gruwelijke tegenslag deze week, blijft Wouters passie voor de landbouw onverminderd sterk. Tegen alle verwachtingen in, werd besloten dat de Dag van de Landbouw op zijn bedrijf zal doorgaan, een beslissing die werd ondersteund door zijn hechte familie en de brede gemeenschap. Hijzelf drong er op aan dat dit evenement gewoon zou plaatsvinden, zelfs wanneer hij suf van de morfine, om zijn mening werd gevraagd. Een wens die zijn familie ter harte heeft genomen. Zijn vader Francky Vandooren meldde dat talloze mensen zich vrijwillig aanboden om te helpen, waarmee ze de ware betekenis van gemeenschapszin en solidariteit in moeilijke tijden toonden. De familie en ruime vriendenkring zal dan ook mee inspringen om dit alles te doen lukken. Dat ze daar toe in staat zijn, dat weten we zeer goed, want broer Kristof Vandooren was zopas voor de eerste keer medeorganisator van Koekelare Leeft. Je kunt er dus van op aan, dat alles piekfijn in orde zal zijn.

Een familie geworteld in passie

Te midden van de uitgestrekte velden van Koekelare vinden we inderdaad het bedrijf van Wouter Vandooren en Katrien Vanparys. Het paar, zowel in het huwelijk als in hun gedeelde liefde voor de landbouw, straalt een diepe verbondenheid uit met hun grond en hun 200 melkkoeien.

Deze band is niet alleen beperkt tot Wouter en Katrien. Het klopt ook in het hart van hun twee lieve kinderen, die dezelfde liefde voor de landbouw delen en het belang van dit eeuwenoude ambacht maar al te goed begrijpen.

Innovatie met respect voor de aarde

Gedreven door hun toewijding aan de planeet hebben Wouter en Katrien grensverleggende stappen genomen om hun ecologische voetafdruk te verminderen. De pocketvergister, die afvalproducten omzet in duurzame energie, staat centraal in hun inspanningen. Hierdoor voorzien ze niet alleen hun eigen huis van energie, maar verlichten ze ook het pad voor anderen om een groenere toekomst na te streven.

Een rijke oogst, in de breedste zin van het woord

Hoewel bloemkool en witte kolen de hoofdgewassen van hun boerderij zijn, stopt hun expertise daar niet. Elk stukje land is een canvas van mogelijkheden, waarbij zowel veevoeder als groenten voor de lokale markt met dezelfde zorg en aandacht worden gekweekt.

Doorzetting in tijden van beproeving

Wanneer het noodlot toeslaat, kan men vaak twee paden bewandelen: de weg van verdriet en neerslachtigheid, of de weg van moed en doorzettingsvermogen. Voor de familie Vandooren is het duidelijk welke weg zij hebben gekozen, ondanks het zware ongeval dat Wouter Vandooren teisterde. Met een gebroken nekwervel, een open schedelbreuk, en diverse andere verwondingen, is hij en zijn familie een echt toonbeeld van doorzettingsvermogen. Zijn familie, even vastberaden, heeft na hem zelf te hebben geconsulteerd in het ziekenhuis, besloten om de Dag van de Landbouw op hun bedrijf door te laten gaan, een testament van hun ongebroken spirit.

Gezamenlijke veerkracht

Terwijl Wouter Vandooren in AZ Delta in Roeselare herstelt, buigt zijn familie zich niet alleen over zijn welzijn, maar ook over de voorbereidingen voor het grote evenement op 17 september. Ze worden hierin gesteund door een hele gemeenschap die hun respect betuigt door een helpende hand uit te steken. Hun vastberadenheid om, ondanks deze beproeving, een succesvolle open deurdag te organiseren, spreekt boekdelen over hun karakter en veerkracht.

Samensmelting van traditie en innovatie

Wouter Vandooren en Katrien Vanparys staan bekend als de pioniers van Koekelare’s nieuwe landbouwtijdperk. Hun boerderij is niet enkel een weerspiegeling van hun liefde voor de landbouw, maar ook van hun vernuft. Zij zijn erin geslaagd een perfecte balans te vinden tussen eeuwenoude tradities en de nieuwste technologieën.

Een stralend voorbeeld van duurzaamheid

Wellicht het meest inspirerende aspect van hun onderneming is de kennis dat de lichten van hun boerderij worden aangedreven door de mest van hun eigen koeien. Dit is een prachtige symbiose van technologie en natuur, een voorbeeld van hoe men met respect voor de aarde een duurzamere toekomst kan creëren.

Open Deurdag bij Wouter & Katrien: Een dag van steun en gemeenschap

Op zondag 17 september nodigen Wouter en Katrien Vandooren-Vanparys u dus nog steeds uit op hun boerderij aan de Moervijverweg 17 in Koekelare. Tussen 10:00 en 18:00 uur bent u van harte welkom om deel uit te maken van deze bijzondere dag.

Aangezien het gezin nu een zware tegenslag moeten verwerken, is het juist daarom het moment om als gemeenschap samen te komen en onze steun te betuigen. Met jullie aanwezigheid en aanmoediging, kunnen jullie allemaal een licht in de duisternis zijn voor deze bewonderenswaardige familie.

Laat ons de Vandooren-Vanparys familie extra steunen in deze tijden. Met jullie steun, komen ze er samen doorheen. Tot zondag!

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )