De ongerepte wildernis van België door de lens van Paul Cobbaert

Oud-Bekegemnaar en freelancejournalist Paul Cobbaert presenteert zijn boek “Wild Land” in de Bibliotheek van Eernegem. Het boek is een viering van de Belgische natuur, doorspekt met historische anekdotes en rijke beelden. Het is een uitnodiging om de schoonheid van onze eigen wildernis te herontdekken.

Terwijl de bladeren van de bomen in kleur veranderen en de zomerse warmte plaatsmaakt voor de knisperende herfst, brengt oud-Bekegemnaar Paul Cobbaert ons een ode aan de Belgische natuur. “Wild Land” is meer dan een boek, het is een reis doorheen het fascinerende wildlife van ons eigen land.

Paul Cobbaert, niet enkel bekend als freelancejournalist maar ook als een getalenteerde politiek interviewer voor De Zondag en Krant van West-Vlaanderen, heeft zijn wortels in Bekegem. De trots van deze connectie straalt helder door wanneer Geert Vandaele, schepen van bibliotheek, met een fonkeling in zijn ogen spreekt over de aanstaande boekpresentatie.

Een reis tussen geschiedenis en natuur

In een wereld waarin urbanisatie en technologie de boventoon lijken te voeren, werpt “Wild Land” een verfrissende en wellicht zelfs noodzakelijke blik op de rijke biodiversiteit van België. Paul Cobbaert gaat niet alleen in gesprek met biologen, natuurwerkers en beleidsmakers, maar ook met de stille getuigen van onze natuur. De echo’s van verhalen over de laatste wolf, koning Leopold I, de mysterieuze wasberen gelinkt aan het nazi-regime en de adembenemende terugkeer van de bever, weerklinken tussen de pagina’s.

Dit boek is echter niet louter een historisch of wetenschappelijk verslag, maar een verzameling van verhalen, beelden en ervaringen. Bijna tweehonderd foto’s, genomen door de auteur zelf, tonen de pracht en praal van de Belgische natuur. Het legt de ziel bloot van onze bossen, velden en dieren. Zo maakt Cobbaert duidelijk dat we geen verre reizen hoeven te ondernemen om het wondere van de natuur te aanschouwen.

Safari in eigen land

“Waarom keren bepaalde wilde dieren terug naar ons land en wat zegt dit over onze natuur?” Cobbaert nodigt ons uit om deze vraag samen met hem te beantwoorden. Zijn boek is een uitnodiging om op safari te gaan in eigen land, om de schoonheid van onze “eigen Big Five” te ontdekken en te waarderen.

Praktische details:

  • Datum: Zondag 10 september, 10.30u – 12.00u
  • Locatie: Bibliotheek Eernegem (Westkerkestraat 24)
  • Deelname: Gratis, registratie vereist via bibliotheek.ichtegem.be

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be – Foto Christophe De Muynck )