De nieuwe wind in jeugdanimatie: Middelkerke en Oostende slaan de handen ineen

Middelkerke en Oostende komen samen om in februari 2024 een innovatieve cursus voor jeugdanimatoren te lanceren. Deze stap is genomen om de toekomst van hoogwaardige jeugdanimatie in beide steden te waarborgen. De cursus biedt een rijke leerervaring en benadrukt praktijkgericht leren.

Middelkerke & Oostende

Innovatieve samenwerking versterkt de toekomst van jeugdanimatie

Middelkerke en Oostende, twee Belgische kuststeden, hebben een gemeenschappelijke zorg: het waarborgen van kwalitatief hoogwaardige speelpleinwerking voor hun jongeren. Deze noodzaak heeft hen gebracht tot een baanbrekende samenwerking, die in februari 2024 zal resulteren in een gezamenlijk georganiseerde cursus voor toekomstige animatoren in het jeugdwerk.

De visie achter de cursus

Met toenemende aantallen kinderen die gebruik maken van speelpleinwerkingen is de vraag naar bekwame animatoren groeiende. Natacha Lejaeghere, schepen voor jeugd in Middelkerke, benadrukt dat hoewel er momenteel voldoende animatoren zijn, het essentieel is om voorbereid te zijn op een mogelijke toekomstige tekort. Samen met Oostende streeft Middelkerke naar een gestage toestroom van gekwalificeerde animatoren.

Een verrijkte leerervaring

Olivier Vervaecke, hoofd van de jeugddienst in Oostende, wijst op het uitgebreide curriculum van de cursus. Van het ontwerpen van creatieve activiteiten tot het beheersen van groepsdynamiek en communicatie met zowel kinderen als hun ouders. Allemaal onder begeleiding van de experts van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS).

Tineke Van Hoof, hoofd van de jeugddienst in Middelkerke, benadrukt dat de cursus niet alleen een leermoment is maar ook een belevenis. Het zes dagen durende programma staat verre van een schoolse sfeer en legt nadruk op praktijkgericht leren.

Het belang van nabijheid

Zowel Middelkerke als Oostende streven naar kwaliteit dichtbij huis. Bart Plasschaert, schepen voor jeugd in Oostende, ziet in deze samenwerking een kans om jongeren te bereiken voor wie de drempel voor een overnachtende cursus te hoog is. De toevoeging van dagelijks busvervoer van Oostende naar Middelkerke is een duidelijk signaal van hun toewijding aan toegankelijkheid.

Praktische zaken

De cursus zal plaatsvinden van 12 tot 17 februari 2024 in ‘de Branding’ te Middelkerke. Er zijn 25 plaatsen beschikbaar voor jongeren vanaf 15 jaar (geboren in 2008). Inschrijvingen starten op 28 september 2023 om 18.00 uur.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be