De netto federale staatsschuld van België slechts 474,58 miljard euro

De federale staatsschuld van België liet een duidelijke daling zien aan het eind van juli 2023, met een totaal van 489,273 miljard euro. Er was een netto daling van 3,46 miljard euro, wat de staatsschuld op een totaal van 474,58 miljard euro brengt.

Het financiële landschap toont een positieve wending

Tegen het einde van juli 2023 heeft het financiële landschap van België een opmerkelijke verandering ondergaan. Het toont nu een indrukwekkend cijfer van 489,273 miljard euro als de totale schuld van de federale staat. Wat nog meer opvalt, is de duidelijke daling van deze schuld met een royale som van 5,18 miljard euro, enkel in de maand juli.

Netto-cijfers belichten een hoopvolle toekomst

In een diepgaande analyse van de cijfers, wanneer men kijkt naar netto-termen – dit houdt in na aftrek van plaatsingen en eigen bezittingen aan effecten – merken we een daling van maar liefst 3,46 miljard euro. Hiermee komt het totaal op een netto federale staatsschuld van 474,58 miljard euro. De boodschap is helder: het netto te financieren saldo van juli toont een negatief cijfer van -3,46 miljard euro.

Diepere duik in de financiële details

Voor hen die honger hebben naar meer gedetailleerde informatie omtrent uitgiften en de terugbetaling van schulden, zowel op korte als lange termijn in juli 2023, biedt de website www.debtagency.be een schat aan gegevens.

De nuances van duur en rente

Het is tevens noemenswaardig dat de gemiddelde duurtijd van de federale staatsschuld een stijging heeft ervaren. Deze is toegenomen met 0,18 jaar, waarmee het totaal nu op 10,74 jaar komt te staan. Aan de andere kant heeft de gemiddelde rente van de schuldinstrumenten een stijging van 0,02% laten zien, wat neerkomt op een totaal van 1,73%. Wanneer we ons verdiepen in de herfinancieringsrisico’s, dan zien we cijfers van 12,64% op 12 maanden en 39,80% op 60 maanden.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )