De kameraadschapsavond wordt nog steeds aangekondigd op de website van de IJzerwake

Het delicate evenwicht

Controverse lijkt wel het geheime ingrediënt voor de organisatoren van de IJzerwake. Vorig jaar wekte het bijbehorende muziekfestival Frontnacht reeds beroering. Dit jaar trok ex-Kamerlid Dries Van Langenhove de aandacht. De man, die naar verluidt uit Vlaams Belang vertrok terwijl hij beweerde nooit echt deel van de partij te zijn geweest, staat op het punt een mogelijke veroordeling tegemoet te zien.

De schaduw van controverses

Komende september staat de oprichter van Schild & Vrienden terecht voor beschuldigingen die variëren van het schenden van anti-racismewetten tot negationisme. Hoewel de uitspraak historisch zal zijn, zal deze waarschijnlijk niet definitief uitwijzen hoe ver iemand kan gaan met provocerende uitspraken. In een wereld waarin de lijn tussen het moreel afkeurenswaardige en het strafbare zo dun is, is manipulatie schering en inslag.

Een stad in tweestrijd

Ongeacht wie het podium van de IJzerwake betreedt, de stad Ieper bevindt zich in een precaire situatie, vaak niet in staat om preventief in te grijpen. Dries Van Langenhove’s aanwezigheid bij de wake is echter geen verrassing. De IJzerwake trekt van oudsher veel Vlaams Belang-aanhangers, hoewel sommigen binnen deze groep de partij zelfs als veel te gematigd beginnen beschouwen. Dries Van Langenhove, met zijn nieuwe controverse rondom een regenboogvlag, kan hen wellicht wel overtuigen. Ondanks het succes van Vlaams Belang bij gematigde kiezers, roept het gebeuren belangrijke vragen op over het cordon sanitaire, zeker in de aanloop naar 9 juni 2024.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be