De IJzerwake krijgt groen licht in Vredesstad, Ieper

De IJzerwake heeft goedkeuring gekregen om plaats te vinden in Vredesstad, Ieper. Hoewel gastspreker Dries Van Langenhove mag spreken, wordt van hem verwacht dat hij het Vredescharter respecteert. De Kameraadschapsavond heeft geen goedkeuring gekregen en is verboden.

16 augustus 2023, Vredesstad, Ieper

Een kwestie van woorden en waakzaamheid

De spanning is voelbaar in Vredesstad, Ieper. Desondanks heeft burgemeester Emmily Talpe van Open Ieper besloten dat de IJzerwake doorgang mag vinden. De aandacht ligt sterk bij gastspreker Dries Van Langenhove. Hoewel hij juridisch vrij staat om te spreken, wordt benadrukt dat zijn uitspraken in lijn moeten liggen met het onlangs ondertekende Vredescharter.

Vredesstad, Ieper blijft waakzaam

Het welzijn van de Vredesstad, Ieper en haar inwoners is prioriteit. Om de veiligheid te waarborgen, zal er voldoende politie in uniform en in burger aanwezig zijn tijdens de IJzerwake. Verder monitort de stad potentiële signalen van onrust via sociale media en andere kanalen in aanloop naar het evenement.

Een keerpunt in de vergunning

Het verloop van de IJzerwake kwam eerder in het geding door twijfels over de toewijding van de organisatoren aan het nieuwe vredescharter van Vredesstad, Ieper. Na uitgebreide correspondentie heeft burgemeester Talpe bevestigd dat het charter onvoorwaardelijk is ondertekend, waardoor de vergunning standhoudt. Het evenement Kameraadschapsavond heeft echter geen goedkeuring gekregen en blijft verboden.

Tegenslagen en hoop

De IJzerwake-voorzitter, Wim De Wit, geeft aan dat er nog juridische stappen bij de Raad van State lopen met betrekking tot de Kameraadschapsavond. Daarnaast benadrukt hij de historie van respect en vreedzaamheid die de IJzerwake in het verleden heeft gekend.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *