De IJzertoren ontwaakt: Diksmuide’s monument krijgt grootse opknapbeurt

De IJzertoren in Diksmuide ondergaat een omvangrijke restauratie waarbij verschillende delen van de toren aandacht krijgen. Ondanks de intensieve werkzaamheden blijft de toren open voor publiek. Het volledige project is naar verwachting in september 2025 afgerond.

Aanvang van een indrukwekkend project

De dageraad brak vandaag op een bijzondere scène in Diksmuide. Terwijl de stad ontwaakte, namen de eerste bouwlieden van een gespecialiseerd aannemersbedrijf hun plek in rond de IJzertoren. Zij geven de aftrap voor de tweede, uitgebreide fase van de restauratie van dit monumentale bouwwerk.

Herstel met oog voor detail

De omvang van de restauratiewerkzaamheden is niet min. De buitenmuren krijgen een grondige opknapbeurt: van reiniging en ontmossing tot waterkerende behandelingen. Daarnaast zullen de afdekstenen op de terrassen onder handen worden genomen. Sommige stenen worden hersteld, terwijl andere plaats maken voor nieuwe. Ook het buitenschrijnwerk in zowel aluminium als hout zal nauwgezet worden geïnspecteerd en waar nodig hersteld of vervangen.

Een blijvende uitnodiging

Hoewel de werkzaamheden intensief en uitgebreid zijn, blijft de site toegankelijk voor bezoekers. Het museum, de toren en de omliggende terreinen blijven open, waardoor het publiek van dichtbij kan meemaken hoe de IJzertoren stap voor stap zijn vroegere grandeur terugkrijgt.

Een race tegen de klok

Het is een project dat zowel tijd als vakmanschap vereist. De aannemer heeft 180 werkdagen gekregen om dit immense project te voltooien. En de verwachtingen zijn hoog: uiterlijk in september 2025 zal de IJzertoren weer in zijn volle glorie pronken, als een stralend symbool van Diksmuide’s rijke geschiedenis.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be