De heropleving van duurzaam pendelen: Mesen verwelkomt de testkaravaan

Op 21 augustus is de ‘Testkaravaan’ van start gegaan in Mesen, waar inwoners tot 1 september de kans krijgen om verschillende elektrische vervoermiddelen te testen. Dit provinciale initiatief, dat al in verschillende West-Vlaamse steden is gelanceerd, heeft als doel het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te bevorderen.

21 augustus 2023 – 08:00 uur, Mesen, West-Vlaanderen

Met het ochtendgloren van een nieuwe dag in Mesen, streek een bijzondere karavaan neer. Met een duurzaam project is op maandag 21 augustus de ‘Testkaravaan’ haar reis begonnen in het hart van Mesen. De wind van verandering waait duidelijk door West-Vlaanderen. Daar zorgt onze provinciaal gedeputeerde voor mobiliteit, natuur, milieu en landschap de heer Jurgen Vanlerberghe zeker voor.

Het groene experiment

Tot 1 september krijgen 18 gelukkige Mesenaren de kans om de elektrische wind onder hun vleugels te voelen. Een keuze uit 15 elektrische fietsen, 6 elektrische bakfietsen en 15 speedpedelecs wachten op hen, klaar om de horizon van mogelijkheden te verbreden. Hiermee biedt de Provincie een antwoord op hedendaagse behoeften: van het overbruggen van langere afstanden naar werkplekken tot het vervoeren van onze jongsten.

Een reis langs Vlaamse horizonten

Deze testkaravaan is geen onbekende. Eerder liet ze haar sporen achter in steden als Nieuwpoort, Harelbeke en Zonnebeke. Gistel en Moorslede wachten nog met spanning op haar komst. De inschrijflijsten zijn reeds gevuld, een teken van de groeiende interesse in duurzame vervoersmogelijkheden.

Op zoek naar een duurzamere toekomst

Het initiatief, voortgekomen uit een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en diverse steden en gemeenten, heeft sinds 2017 al meer dan 1.500 inwoners geïnspireerd. Veelal gedreven door nieuwsgierigheid en de wens het onbekende te verkennen, hebben zij de uitdaging aangenomen om de voordelen van deze groene vervoermiddelen te ontdekken.

Een blik op het verleden

Reeds in 2014 voelde de Provincie West-Vlaanderen de tijdsgeest perfect aan met de lancering van ‘De testkaravaan komt er aan!’. Bedoeld om de werknemers van West-Vlaamse bedrijven aan te moedigen de wagen vaker te laten staan, heeft deze campagne al meer dan 150 bedrijven bereikt. Met twintig nieuwe ondernemingen op de planning voor dit jaar, blijft de provincie zich inzetten voor innovatieve mobiliteitsvormen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be