De Harmonie van Heimwee en Heiligdom: Instructies voor een Ongeruste Reis

De Dans van het Dwazen en Diefstal

Als je op het punt staat de veiligheid van je thuisland te verlaten, houd dan je afscheid in stilte. Laat geen tekens achter op de stoffige tabletten van sociale media of op de zilveren tong van je voicemail. Geef geen kansen aan de onvermijdelijke nachtmerries die door het landschap van afwezigheid sluipen.

Leg een zorgvuldige catalogus aan van je meest geliefde schatten, vastgelegd in het stille portret van een foto, met de codes die hen definiëren en de papieren bewijzen van hun waarde. In het geval van onvoorziene plunderingen, zal deze verscheidenheid aan artefacten dienen als je schild in de strijd met verzekeringsentiteiten.

Geef de toorts van zorg over aan een vertrouwde vriend of familielid, die kan waken over je huis als een trouwe hond, de vlam van bewoning hoog houdend door zorg te dragen voor je flora en een regelmatig bezoek te brengen aan je domein. Je bondgenoot zou ook zo vriendelijk kunnen zijn om te zorgen voor de groene mantel van je gazon, het vers houdend in je afwezigheid.

Verberg nuttige werktuigen en sluit de poorten van je woning. Het opsluiten van alle luiken kan echter de geur van afwezigheid verspreiden, een parfum dat op de dief werkt als een sirenenlied. Vraag je vriend om dit delicate spel van schaduw en licht te spelen.

Betover je huis met een aura van bewoning door gebruik te maken van slimme verlichting, de schemering imiterend op momenten die alleen jij kent. Stel je een marionettenspeler voor, ver van je huis, die de snaren van licht trekt om je huis tot leven te wekken.

Betrek de wachters van de wet in je plan, laat hen, met de scherpe ogen van ervaren roofvogels, waken over je domein. In de loop van de tijd kunnen zij, zoals een gratis raadgever, advies geven over het bouwen van je fort, het versterken van de muren tegen de mogelijke aanvallen van inbrekers.

Laat tenslotte je sirene van waarschuwing zingen, een lied dat de oren van je buren en de alarmcentrale zal bereiken, hen eraan herinnerend dat je woning tijdelijk verlaten is.

Het Minimaliseren van de Muren van Moeilijkheden

Om de gier van schade op afstand te houden, ontkoppel je alle elektrische levenslijnen met uitzondering van de vriezer en de koelkast, de bewaarders van je voedsel. Voorkom onnodig energieverbruik en mogelijke schade door oververhitte laders.

Sluit de aderen van water en energie naar je huis, behalve als er een betrouwbare waterdrager is die je planten te drinken geeft. Sluit in elk geval de sluizen van water die naar je wasmachine stromen.

De Symfonie van de Thuiskomst

Richt je aandacht op het hart van je huis, de koelkast. Eet zo veel mogelijk van haar inhoud op en koop alleen wat je nodig hebt voor je vertrek. Laat geen eten in haar buik bederven. Als je haar helemaal kunt legen, maak haar dan schoon en ontkoppel haar. Laat haar deur open om de lucht te laten circuleren en een muffe geur te voorkomen.

Pas dezelfde principes toe op de rest van je huis. Het mag niet als een onbewoond schip op zee lijken, maar eerder als een welverzorgd, schoon schip dat wacht op zijn kapitein. Leeg alle vuilnisbakken, spoel de toiletten door en zorg dat de afvoerputjes vrij zijn.

Het Echoënde Woord

Als je een papieren krant of tijdschrift ontvangt, laat ze dan niet vergaan in de vergetenheid van je brievenbus. Je kunt je abonnement door laten sturen naar je tijdelijke adres of zelfs onderbreken. Zo wordt de tijd van je abonnement verlengd, zodat je na je terugkomst weer van de golven van informatie kunt genieten.

Zo bereid je je voor op je reis, waakzaam over je huis en ervoor zorgend dat je thuiskomst aangenaam zal zijn. Maak het de inbrekers moeilijk en trek met een gerust hart de wereld in.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )