De Haan verenigt harten tijdens Koesterweek voor sterrenkindjes

De Koesterweek in De Haan, ondersteund door Berrefonds vzw, is een hartverwarmend initiatief dat aandacht vraagt voor gezinnen die een kind verloren hebben. Met activiteiten zoals het hijsen van de Koestervlag, het aanmoedigen van het plaatsen van hartjes in het straatbeeld, en het branden van kaarsjes op Wereldlichtjesdag, toont de gemeente haar medeleven en steun. Het Engelenveld biedt een plaats van troost en herinnering voor deze gezinnen

Een week van liefde en herinnering

In een wereld waar het leven soms onvoorspelbaar en hartverscheurend kan zijn, staat de gemeente De Haan van 8 tot 15 december centraal in een bijzonder initiatief. De Koesterweek, een actie van Berrefonds vzw, brengt een boodschap van hoop en steun aan gezinnen die het ondenkbare hebben meegemaakt: het verlies van een kind.

Berrefonds: Een baken van steun

Berrefonds vzw, de drijvende kracht achter de Koesterweek, biedt een helpende hand aan ouders en families die geconfronteerd worden met het verlies van een kind, of het nu tijdens de zwangerschap, na de geboorte of tot de leeftijd van 12 jaar is. Hun ‘Koesterkoffer’, gevuld met items om dierbare herinneringen te bewaren, wordt via ziekenhuizen en zorgverleners aangeboden aan rouwende ouders. Deze koffers zijn meer dan een geschenk; ze zijn een symbool van medeleven en begrip.

De Haan toont haar hart

Marleen Vercruyce, Schepen voor Sociale Zaken, benadrukt het belang van gemeenschappelijke steun: “Het is essentieel dat we als gemeenschap zorg dragen voor deze gezinnen. We willen dat ze zich gesteund, gehoord en gedragen voelen.” Daarom hijst De Haan op 8 december de Koestervlag, als teken van solidariteit met de gezinnen die een kind missen.

Een oproep tot verbondenheid

De gemeente roept haar inwoners op om tijdens de Koesterweek hartjes in het straatbeeld te brengen en op Wereldlichtjesdag, 10 december, om 19 uur, een kaarsje te branden ter nagedachtenis aan de gemiste kinderen. Deze symbolische acties vormen een krachtige boodschap van liefde en verbondenheid.

Uitdagingen van hoop

Berrefonds vzw introduceert ook een Koesterweekchallenge op sociale media, waarbij dagelijks nieuwe uitdagingen worden gepost. Deelnemers worden aangemoedigd om hun steun te tonen door foto’s en video’s te delen met de hashtags #berrefonds, #koesterweek en #toonjehart.

Engelenveld: Een plaats van troost

De Haan heeft ook ‘Engelenveld’ gecreëerd, een speciale zone op de begraafplaatsen van De Haan en Wenduine, ter nagedachtenis aan sterrenkindjes. Hilde Dhont, Schepen voor Jeugd en Groenbeleid, beschrijft het als een serene plek voor reflectie en herinnering. Engelenveld staat open voor alle families die een rustige plek zoeken om hun sterrenkindjes te herinneren.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be